Dolgoznak a múzeum új székhelyénél

Dolgoznak a múzeum új székhelyénél
Hétfő óta körülbelül ötven munkás dolgozik a Körösvidéki Múzeum új székhelyén, melyet csatlakoztattak a közműhálózatokra. Leghamarabb jövő év márciusában nyílhat meg a látogatók előtt.

Amióta Pásztor Sándor a megyei tanácselnök, felgyorsultak az események a Körösvidéki Múzeum leendő új székhelyét illetően, és az elmúlt napokban több minden történt, mint 2010, vagyis azóta, hogy fel lett függesztve a beruházás. Első fázisban versenytárgyalást írtak ki a fennmaradt munkálatok elvégzésére, és a győztes szatmárnémeti Euras cég emberei e héten hétfőn már „kenyérbe is estek”, csatlakoztatva az intézményt a víz-, csatorna- és villanyhálózatokra. Az áfával együtt 7,1 millió lej szerződés értelmében hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy elvégezzék a további feladataikat.

A helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón Pásztor Sándor arról is beszámolt: 20 napon belül tendert írnak ki az intézmény alapdotációjának beszerzésére, melyre az előre nem látott kiadásokkal együtt áfával együtt 5,9 millió lejt szánnak, és a győztes beszállítóval nyolc hónapra vonatkozó megállapodást kötnek. Erre, illetve az előbb említett befektetésre kiigazítással a megyei költségvetésből különítenek el pénzösszegeket. Ugyanakkor szeptemberben megpályázzák az Európai Unió 2014-2020 közötti Regionális Operatív Programjának a városi környezet jobbá tételére, illetve a kulturális örökség fenntartható megőrzésére, védelmére és hasznosítására vonatkozó 5. prioritási tengelyét annak reményében, hogy uniós forrásokból finanszírozni tudják a speciális múzeumi eszközök beszerzését, illetve az elrendezést a természettudományi, történelmi, néprajzi és szépművészeti részlegek számára. Ezen projekt becsült értéke áfával 4,9 millió euró.

Dr. Aurel Chiriac igazgató azzal büszkélkedett, hogy a Kulturális Minisztérium nyilvántartása szerint Körösvidéki Múzeum az ötödik legnagyobb ilyen típusú intézmény az országban. Olyan körülmények közt is, hogy a Barokk Palotában csak hét helyiséget tudnak használni, tavaly körülbelül 40 ezer látogatót vonzottak, a leltári tárgyaik száma pedig meghaladja az 500 ezer darabot. Megjegyezte: az új székhely díszterme a megye és a város reprezentatív eseményei számára is helyszínül szolgálhat, és plusz jövedelemforrás lehet a restaurátor műhely tevékenysége is.

Ciucur Losonczi Antonius