Dolgozatíró diákokat díjaztak

Dolgozatíró diákokat díjaztak
Csütörtök este a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban szokásos találkozójukat tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Ezúttal dolgozatíró diákokat díjaztak.

A megszokottnál szomorúbb hangulatban zajlott a premontrei öregdiákok e havi találkozója, hiszen a napokban egy régi baráttól, az egyesület egyik alapítójától, Bod Pétertől kellett örökre búcsút venniük. Nem csupán egyperces néma felállással emlékeztek rá, hanem Pásztai Ottó elnök a nekik írt legutolsó levelét is felolvasta, illetve az egyik díjnyertes dolgozat tulajdonképpen egy vele készített interjú volt.

Pályázat

Amúgy a júniusi összejövetel fő tárgya a Gödöllői Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Premontrei Gimnáziumot és Tanulóit Segítő Közhasznú Alapítvány által meghirdetett pályázat volt, melyre nyolc váradi diák (négy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból, három a Iosif Vulcan Főgimnáziumból és egy a Mihai Eminescu Főgimnáziumból) küldött be pályaművet. A felkészítő tanáraik – akiknek a bírálóbizottság külön gratulált – az említett sorrendben Benedek Ramóna, Nagy Enikő és Samarjai Enikő voltak. Két kategóriában pályáztak: A Megszentelt Élet Éve, illetve a II. világháború befejezésének 70. évfordulója. Előbbi esetében két tétel közül lehetett választani: „Miféle szerzet a szerzetes?” – fotó-összeállítás, mely bemutatja, hogy mit is jelent szerzetesnek lenni a 21. században, illetve „A legnagyobb ajándék: önmagam” – képekkel, riportokkal, dokumentumokkal alátámasztott ismertetése a zsámbéki premontrei nővérek sokrétű, áldozatos tevékenységének; a második esetében pedig („Oly korban éltem én e földön…”) a pályázó interjút kellett készítsen olyan még élő családtaggal, ismerőssel, akinek személyes emlékei vannak a második világégésről, avagy visszaemlékezések, családtörténeti kutatások alapján kellett feltárja ezeket a háborús élményeket, s ha lehet, illusztrálja is munkáját.

A díjazottak

Három első, két második és három harmadik díjat osztottak ki. Első lett a Balla Tímea-Bajgyik Anasztázia szerzőpáros (Szent László, X. B), az Antal-Fórizs Sára-Köteles Andrea (Iosif Vulcan, IX. B) szerzőpáros és Szabó Roland (Szent László, X. B), második díjat érdemelt Csányi Margit (Szent László, IX. B) és a Balogh Patrich-Kémenes Cynthia szerzőpáros (Iosif Vulcan, IX. B), míg „bronzérem” járt Sfet Ingridnek (Iosif Vulcan, IX. B), Mezei Márknak (Szent László, X. B) és Gyulai Adriennek (Eminescu, IX.).

Értékelik tevékenységüket

Az első két szerzőpáros felolvasta a dolgozatát, majd Szebeni Lajos egyesületi alelnök számolt be arról a június 6-i gödöllői rendezvényről, melyen Kárpát-medencei premontrei öregdiákok vettek részt, köztük 25 váradi származású. Ezután Pásztai Ottó olyan leveket olvasott fel, melyet az általa vezetett civil szervezetnek címeztek. Többek közt olyan neves közéleti személyiségek értékelik a tevékenységüket, mint dr. Erdő Péter bíboros, dr. Vajda Sándor helytörténész, műemlékvédő, Puskel Péter újságíró, helytörténész vagy Elkán György műépítész, szakíró.

Ciucur Losonczi Antonius