Dokumentálodás a természetben

Dokumentálodás a természetben
Nagyvárad – Kedd délután a 2009-ben megszervezett sólyomkővári alkotábor résztvevőinek műveiből nyílt kiállítás a Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában. Március 20-ig látogatható az ingyenes tárlat.

Kedd délután Dokumentálodás a természetben címmel a nagyvárad-velencei református gyülekezet által működtetett sólyomkővári ifjúsági táborban tavaly szeptember 1-9. között szervezett képzőművészeti workshop résztvevőinek alkotásaiból nyílt ingyenes tárlat a nagyváradi Vízuális Művészetek Galériájában, számos érdeklődő jelenlétében. A Bihar Megyei Kulturális és Hagyományőrző Központ által finanszírozott kilenc napos rendezvényen a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) reklámgrafika szakos hallgatói és oktatói vettek részt (előbbiek szervezték az eseményt), hét egyetemista és hét pedagógus. Az együttlétet kötetlen és közvetlen hangulat jellemezte, diákok és tanárok egyenlő félként viszonyultak egymáshoz. A most kiállított alkotások zöme ott készült, illetve egy régebbi (1993) és néhány idei kreáció is megtekinthető.

Kulturális aktus

Mădălina Braşoveanu kurátor szerint a bemutatásra került projekt párbeszédet javasol a természetes és a humán környezet között, és ugyanakkor interaktívitásával arra keresi a választ: hogyan lehetséges, illetve valósulhat meg egy olyan kulturális aktus, mely egyrészt “ökológiájával” legitimálja önmagát, másfelől viszont arra kényszerül, hogy elektronikus eszközökhöz nyúljon az adatok és a látvány archiválása érdekében. Akik március 20-ig, hétköznaponként 10-18 óra között ellátogatnak a Fő utcai képtárba, fotó-installációkkal, digitális nyomtatványokkal, rövid videófelvételekkel, slide-show és work-in-progress típusú alkotásokkal szemsülhetnek. A kiállító művészek: Alexandru Antik, Deák Enikő, Groos Zselyke, Dósa Tünde, Hátszegi Zsolt, Tóth Szilárd, Tiberiu Fekete, Előd Izsák, Molnár Anita, Murányi Matza Teréz, Onucsan Miklós, Szabó Zoltán (Judóka) és Újvárossy László.

Ciucur Losonczi Antonius