Dobrovolschi: Klaus Iohannis államelnök felháborodott a Nép Ügyvédjének lépése miatt

Dobrovolschi: Klaus Iohannis államelnök felháborodott a Nép Ügyvédjének lépése miatt
Felháborodott Klaus Iohannis államelnök a Nép Ügyvédjének lépése miatt, aki alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény ellen – nyilatkozta csütörtökön Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

“Az államelnök felháborodott a Nép Ügyvédjének reggeli lépése miatt, amelynek egyetlen haszonélvezője van. Ugyanakkor az elnököt meglepte az a gyorsaság, ahogy a Nép Ügyvédje az új politikai többség hasznára szeretne lenni egy olyan eljárással, amely olyan jogerősen elítélt személyek jogait védi, akik vezetni szeretnének minket” – nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

A szóvivő hozzátette, a törvényt, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben, 2001-ben fogadták el, amikor Románia a NATO-ba és az Európai Unióba való belépésén fáradozott.

“16 év alatt soha, senki nem gondolta úgy, hogy ez az erkölcsi kitétel problémát jelentene a romániai politikai életben. 16 év alatt a Nép Ügyvédje, mindegy ki töltötte be ezt a tisztséget, nem gondolta úgy, hogy a törvény szövegezése emberi jogokat sértene, éppen ezért ebben a hosszú időszakban nem is támadta meg senki ezt a jogszabályt. Végeredményben mindenkinek az az érdeke, hogy feddhetetlen személyek irányítsák ezt a társadalmat” – mutatott rá a szóvivő.

Dobrovolschi azt is elmondta, az Alkotmány szerint a Nép Ügyvédjének az a szerepe, hogy a magánszemélyek jogait és szabadságjogait védje.

“Egy jogerősen elítélt személy igyekezetének esete, hogy miniszterelnök lehessen, nem tartozik a Nép Ügyvédjének feladatai közé” – hangsúlyozta Dobrovolschi.

A szóvivő szerint ezáltal “kinyílik a kapu, hogy jogerősen elítélt személyek vezessenek és töltsenek be magas tisztségeket az országban”.

Az államelnök szerepe, hogy felügyelje az Alkotmány betartására és jelezze, ha olyan folyamatokat észlel, amelyek veszélyesek lehetnek a román társadalomra nézve, “ugyanakkor egyértelmű, hogy nem a törvény szövegének tisztázása a cél, hanem teljesen más érdekekről van szó” – magyarázta Dobrovolschi.

Arra a kérdésre, hogy ezen lépés után le kellene-e mondania a Nép Ügyvédjének, Dobrovolschi azt válaszolta: “figyelmesen végig kellene hallgatnia az államelnök üzenetét és elemeznie kellene minden ezzel kapcsolatos érvet”.

A Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetébe nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben.

A Nép Ügyvédje által kiadott közlemény szerint “a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének”.

AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: CSATLOS Károly)

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .