Friss hírek

2006.12.15. 18:57

20 év háborús bűnökért

<p>Az 1992 és 95 között zajló boszniai háborúban elkövetett gyilkosságokért, erőszakos cselekményekért és kínzásokért 20 év börtönt kapott egy egykori szerb katona pénteken a háborús bűnökkel foglalkozó bosnyák bíróságtól. A most 45 éves Dragan Damjanovics többek között megölte egyik volt tanárát is.</p>

Damjanovics 1992 és 93-ban követte el rémtetteit Szarajevó egyik külvárosában. Egy volt tanárát is megölte, a moszlim vallású pedagógus homlokára bajonettel keresztet vágott, majd megölte a férfit. Egy másik alkalommal egy házaspárra tört rá a Szarajevó melletti Vogoscsában, a kivégzés előtt megerőszakolta a nőt. Később a kisváros börtönében követett el bűncselekmények, moszlim civileket kínzott meg.

Damjanovicsot csak tavaly sikerült letartóztatni, a rábizonyított rémtetteken kívül kilenc gyilkosságban bizonyítékok hiányában nem tudták felelősségre vonni.

1992 közepén a szerbek benyomultak Boszniába és egészen Szarajevóig jutottak, elfoglalva a bosnyák főváros körüli kis településeket. Etnikai tisztogatásba kezdtek, gyilkoltak, erőszakoskodtak és kiűzték a moszlimokat házaikból.

A háborús bűnökkel foglalkozó bosnyák bíróság márciusban állt fel - a Hágai Nemzeközi Bíróságtól átvett, arányaiban kisebb ügyeket tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!