DNA: A gyanú szerint Tăriceanu közvetve 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől

DNA: A gyanú szerint Tăriceanu közvetve 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől
Közvetett úton közel 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök egy osztrák cégtől – derül ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) AGERPRES hírügynökségnek adott válaszából.


Az AGERPRES megkeresésére a DNA közölte: a gyanú szerint egy cég jelentős összegű kereskedelmi szerződéseket kötött a román állammal, cserében fedezte egy választási kampány költségeit. Az ügy kapcsán három büntetőjogi eljárás is kezdődött, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át – derül ki a DNA válaszából.

,,Egy közjogi méltóság közvetett módon 2007-2008-ban körülbelül 800.000 USD értékű anyagi juttatást kapott egy osztrák cég képviselőitől, cserében tisztségét kihasználva közbenjárt, hogy a cég egyik kereskedelmi szerződését több melléklettel egészítsék ki” – írja a DNA, hozzátéve, hogy a nyolcszázezer dollár a kiegészítő szerződések értékének 10%-át teszi ki. Az összeget offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján kapta meg a gyanú alatt álló közjogi méltóság.

A DNA hozzáteszi válaszában, hogy az ügy kapcsán más személyek ellen is kivizsgálás indult bűnrészesség gyanúja miatt.

Tăriceanu ellen a törvény értelmében csak a szenátus jóváhagyása után lehet elindítani a büntetőjogi eljárást vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt.

A DNA főügyésze elküldte a legfőbb ügyésznek az erre vonatkozó iratcsomót. A szenátushoz a legfőbb ügyésznek kell benyújtania az eljárás jóváhagyására vonatkozó kérelmet.

 

www.agerpres.ro