Divat és hagyományőrzés: rendhagyó ruhabemutató a Szent László Napokon

Divat és hagyományőrzés: rendhagyó ruhabemutató a Szent László Napokon
Schmitt Pálné Makray Katalin és Sasvári Sándor is közreműködik a Hampel Katalin nevével fémjelzett, régi magyar viseleti hagyományok által inspirált ruhabemutatón a Szent László Napok pénteki napján.


Nemzeti örökségünk fontos, bár hosszú időn át háttérbe kényszerített része a magyar viselet, ami szépsége, aránymegtartó eleganciája miatt a középkor végétől egészen a XIX. század végéig befolyást gyakorolt az európai divatot diktáló párizsi, bécsi és londoni szalonokra is. Napjainkban néhány elkötelezett ruhatervezőnek és kézművesnek köszönhetően egyre gyakrabban találkozhatunk a magyar öltözködési hagyományokat megjelenítő ruhákkal.

Hampel Katalin régi magyar viseleti hagyományokat ápoló és újraértelmező Váci utcai szalonja jól ismert nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Vásárlói körének izgalmas sokszínűségét jelzi, hogy ruháit világhírű művészek, politikusok és közéleti szereplők is viselik, törzsvendégének számít többek között Marton Éva operaénekesnő, de Jeremy Irons és Tony Curtis színészek is.

A Hampel-modellek megvalósítását kiterjedt kutató- és tervezőmunka előzi meg. A ruhák nemes anyagokból, igényes művészi kézimunkával készülnek, amelyek díszítéséhez, a tervező felhasználja a hagyományos, akár több évszázados motívumokat, valamint a zsinór és paszomány díszítéseket.

A Szent László Napokon június 26-án, pénteken 18 órától tekinthetik meg az esztétikumra és különlegességre vágyó érdeklődők Hampel Katalin ruhabemutatóját a váradi vár nyári színházában. Az antik és kézműves ruhákat ismert és köztiszteletben álló hölgyek és urak fogják bemutatni.

Az eseményen tiszteletét teszi és felszólal Schmitt Pálné Makray Katalin, aki a magyar nemzeti viselet nagy pártfogója. A volt köztársasági elnök felesége, olimpiai ezüstérmes tornásznő a magyar termékek védelmében indított nagyszabású program keretében a „Vedd a magyart! Védd a magyart!” jelszóhoz gyakran hozzátette azt is, hogy „Viseld a magyart!”.

Az antik és kézműves ruhák bemutatóján közreműködik Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, énekes, aki szintén szívesen hordja Hampel Katalin ruhakölteményeit.

A bemutatott modellek a műsor után megtekinthetők, megvásárolhatóak és bármely színben méretre készítve megrendelhetők.