Disznóságok jönnek, szervezett módon

A várban lévő üzleti központban ismertették az esemény részleteit. A szerző felvétele
A várban lévő üzleti központban ismertették az esemény részleteit. A szerző felvétele
Tényleg Disznóságok (D’ale porcului) a neve annak a programsorozatnak, amely február 27-én lesz Nagyváradon. A részletekről a Megyei Tanács és a Vállalkozók Szövetsége tájékoztatott.

Már a második Disznóságok (D’ale porcului) jön: az első tavaly volt. Idén február 27-én lesz Nagyváradon, az ERA parkolójában. Programsorozatról van szó, amelyre 23 Bihar megyei település már be is nevezett. A szervezők egyfajta ételfesztiválként marketingelik az eseményt, és a részletekről a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége által működtetett vállalkozói központban számoltak be, a váradi várban. Magánszervezetekkel közösen hozza tető alá az egészet a Megyei Tanács, a Vállalkozók Szövetsége, és partner a Romániai Községek Szövetségének megyei kirendeltsége, valamint a Megyei Hagyományőrzési Központ is.

Mi a kerete?

Lényegében két részből áll majd az esemény: egyrészt a megye községeinek csapatai főznek, másrészt – a szervezők reményei szerint – a helyszínre kilátogató érdeklődők esznek, és vesznek részt a kiegészítő programokon is. Mint megtudtuk, az eddig benevezett 23 település között jó pár magyarok lakta is van. A csapatoknak a szervezők biztosítanak egy-egy levágott, 100-120 kilós sertést, és a főzéshez szükséges egyes alapfelszereléseket, továbbá fűszereket és kenyeret. Maguknak a csapatoknak kell viszont vinniük további felszereléseket, edényeket, hozzávalókat. A csapatok legfeljebb 6 tagúak lehetnek, és minden résztvevőnek családorvosi igazolás kell, amely szerint egészséges. Az elkészült ételeket zsűri is értékeli, ugyanakkor az is számít, melyik csapatnál hány étkezési utalványt hagytak ott a főztjüket megvásárló érdeklődők. A sertésből készült ételek versenyeztetése mellett lesz pálinkaverseny is. Ehhez minden csapat otthonról hozza a pálinkát (minimum 2 litert), aki ezt nem teljesíti, azt azonnal kizárják. A szervezők kiemelték: „a verseny során engedélyezett, hogy a csapatok több vásárló vonzása céljából ingyen kínálják a pálinkát és a savanyúságot, de akár zenészeket is szerződtethetnek, hogy produkciójukkal erősítsék a hírverést”. Minden esetre eléggé sokat kell összegyűjteni a győzelemhez: a kiírás szerint ugyanis az a csapat nyer, amelyik minimum 120 érkezési utalványt tudott begyűjteni a látogatóktól.

Program

A versenyzőket már 26-án várják a helyszínre, 10 órától ugyanis indulnak az előkészületek. A látogatókat, érdeklődőket február 27-én 8 órától várják. Ekkor már lehet pálinkákat kóstolni, a főzés viszont csak megkezdődik reggel. 10 órakor hagyományos disznóperzselési bemutató is lesz, 12:30-tól pedig indulhat az evés, kóstolgatás is. Lesz toroskáposzta, kolbász, hurka, tepertő. 15:30-tól ínyencebb falatok is kóstolhatóak aztán, 19:30-tól pedig a díjazás jön.
A szóban forgó étkezési utalványok alatt e rendezvényen nem a hivatalos ilyen kuponok értendők, hanem a szervezők ott fognak majd árusítani saját utalványokat, amelyek csak e rendezvényen használhatóak, és csak ezekre adnak majd ételt a csapatok. A szervezők tudatták, hogy 10 órától számos zenei együttes is fellép, ám főleg román népzene várható. Ígéretük szerint viszont „az utalványokért tisztes adag ételeket lehet majd kapni, mindenből”.

Szeghalmi Örs0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter