Disznóságok jönnek, szervezett módon

A várban lévő üzleti központban ismertették az esemény részleteit. A szerző felvétele
A várban lévő üzleti központban ismertették az esemény részleteit. A szerző felvétele
Tényleg Disznóságok (D’ale porcului) a neve annak a programsorozatnak, amely február 27-én lesz Nagyváradon. A részletekről a Megyei Tanács és a Vállalkozók Szövetsége tájékoztatott.

Már a második Disznóságok (D’ale porcului) jön: az első tavaly volt. Idén február 27-én lesz Nagyváradon, az ERA parkolójában. Programsorozatról van szó, amelyre 23 Bihar megyei település már be is nevezett. A szervezők egyfajta ételfesztiválként marketingelik az eseményt, és a részletekről a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége által működtetett vállalkozói központban számoltak be, a váradi várban. Magánszervezetekkel közösen hozza tető alá az egészet a Megyei Tanács, a Vállalkozók Szövetsége, és partner a Romániai Községek Szövetségének megyei kirendeltsége, valamint a Megyei Hagyományőrzési Központ is.

Mi a kerete?

Lényegében két részből áll majd az esemény: egyrészt a megye községeinek csapatai főznek, másrészt – a szervezők reményei szerint – a helyszínre kilátogató érdeklődők esznek, és vesznek részt a kiegészítő programokon is. Mint megtudtuk, az eddig benevezett 23 település között jó pár magyarok lakta is van. A csapatoknak a szervezők biztosítanak egy-egy levágott, 100-120 kilós sertést, és a főzéshez szükséges egyes alapfelszereléseket, továbbá fűszereket és kenyeret. Maguknak a csapatoknak kell viszont vinniük további felszereléseket, edényeket, hozzávalókat. A csapatok legfeljebb 6 tagúak lehetnek, és minden résztvevőnek családorvosi igazolás kell, amely szerint egészséges. Az elkészült ételeket zsűri is értékeli, ugyanakkor az is számít, melyik csapatnál hány étkezési utalványt hagytak ott a főztjüket megvásárló érdeklődők. A sertésből készült ételek versenyeztetése mellett lesz pálinkaverseny is. Ehhez minden csapat otthonról hozza a pálinkát (minimum 2 litert), aki ezt nem teljesíti, azt azonnal kizárják. A szervezők kiemelték: „a verseny során engedélyezett, hogy a csapatok több vásárló vonzása céljából ingyen kínálják a pálinkát és a savanyúságot, de akár zenészeket is szerződtethetnek, hogy produkciójukkal erősítsék a hírverést”. Minden esetre eléggé sokat kell összegyűjteni a győzelemhez: a kiírás szerint ugyanis az a csapat nyer, amelyik minimum 120 érkezési utalványt tudott begyűjteni a látogatóktól.

Program

A versenyzőket már 26-án várják a helyszínre, 10 órától ugyanis indulnak az előkészületek. A látogatókat, érdeklődőket február 27-én 8 órától várják. Ekkor már lehet pálinkákat kóstolni, a főzés viszont csak megkezdődik reggel. 10 órakor hagyományos disznóperzselési bemutató is lesz, 12:30-tól pedig indulhat az evés, kóstolgatás is. Lesz toroskáposzta, kolbász, hurka, tepertő. 15:30-tól ínyencebb falatok is kóstolhatóak aztán, 19:30-tól pedig a díjazás jön.
A szóban forgó étkezési utalványok alatt e rendezvényen nem a hivatalos ilyen kuponok értendők, hanem a szervezők ott fognak majd árusítani saját utalványokat, amelyek csak e rendezvényen használhatóak, és csak ezekre adnak majd ételt a csapatok. A szervezők tudatták, hogy 10 órától számos zenei együttes is fellép, ám főleg román népzene várható. Ígéretük szerint viszont „az utalványokért tisztes adag ételeket lehet majd kapni, mindenből”.

Szeghalmi Örs