Diszkriminatív Olaszország romapolitikája

Egyértelmű és megengedhetetlen diszkriminációnak minősítette Markó Béla szövetségi elnök keddi, bukaresti sajtóértekezletén Olaszország azon döntését, melynek értelmében az ott élő romáktól, roma gyerekektől ujjlenyomatot vennének az olasz hatóságok.

Rámutatott: Románia is teljes jogú tagja az Európai Uniónak, és nem fogadható el, hogy egy másik tagállam ilyen mértékű diszkriminációnak tegye ki Románia állampolgárait, legyen szó romákról, románokról vagy magyarokról. A szövetségi elnök ugyanakkor gyengének tartja a román hatóságok, a kormány, a miniszterelnök és más tisztségviselők álláspontját is a kérdésben. Hozzátette: az olasz kormánynak egyébként tagja az a Franco Frattini is, aki korábban EU-biztosként szinte hetente kioktatta Romániát az igazságszolgáltatást érintő kérdésekben. Így utólag látható, hogy az akkori javaslatai is ugyanebbe az irányba vezettek, vagyis az alapvető emberi jogok megsértése és szűkítése felé. „Ezt az irányt mi nem fogadhatjuk el, ugyanis egy olyan, ma még ártatlannak tűnő kezdeményezésből, mint a roma gyerekek ujjlenyomat-vétele, arra ébredhetünk, hogy valamennyiünk ujjlenyomatát nyilvántartásba veszik majd”– mutatott rá Markó Béla. Ezért arra kérte a román hatóságokat, hogy sokkal határozottabb, keményebb és láthatóbb módon foglaljanak állást az ügyben.

A Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT), valamint a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) döntéseit is ismertette Markó Béla a sajtó képviselőivel. Ennek kapcsán elmondta, hogy a hétvégén elfogadták a jelöltállítási szabályzatot és kritériumrendszert, ugyanakkor eldöntötték azt is, hogy legkésőbb szeptember 8-ig össze kell állítani a Szövetség jelöltjeinek listáját. A megyei küldöttgyűlés döntése alapján a SZÁT fogja véglegesíteni a listát, ami pedig a kritériumokat illeti, a jelölteknek vállalniuk kell az RMDSZ programját, ugyanakkor tovább folytatódik a fiatalítás a Szövetség parlamenti frakcióiban is.

Újságírói kérdésre válaszolva, a szövetségi elnök elmondta: bár az RMDSZ nincs kényszerhelyzetben, ismételten felajánlották az MPP-nek a belső koalíció lehetőségét, azt, hogy az önkormányzati választások eredményei alapján, 85–15 százalékos arányban, az MPP politikusai a Szövetség színei alatt induljanak a választásokon.

Az egyéni körzetek kialakítása kapcsán a szövetségi elnök elégedetlenségének adott hangot, bírálva a politikusok érdektelenségét, többször előfordult már ugyanis, hogy kvórumhiány miatt a parlamenti bizottság nem végezhette feladatát. Markó Béla szerint nagyon sürget az idő, mielőbb tudni kellene azt, hogy ki milyen körzetben indul az őszi parlamenti választásokon.

A Közpolitkák Intézménye (Institutul de Politici Publice) legutóbbi tanulmányának eredményei alapján Markó Béla elégetten állapította meg, hogy a többi politikai szervezethez képest az RMDSZ parlamenti frakciója nagyon hatékonyan végezte feladatát ebben az ülésszakban.