Diszkriminálva vannak a nők

Diszkriminálva vannak a nők
Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, melynek témája a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség, illetve az egyenlő bánásmód volt.

A december 10-én ünnepelt Emberi Jogok Világnapja apropóján tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor arra hívta fel a figyelmet: noha léteznek vonatkozó törvények, stratégiák és akciótervek, úgy európai, mint romániai szinten, a mindennapi gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők továbbra is diszkriminálva vannak, nincs számukra biztosítva az esélyegyenlőség. Például egy hasonló funkcióban levő nő 6-10 százalékkal kevesebb bért kap, mint férfi kollégája, vezető tisztséget kevesebb nő tölt be, és a döntéshozó testületekben is jóval számarányukon alul vannak reprezentálva a szebbik nem képviselői. Ugyanakkor az Eurostat adatai szerint az EU-ban a nők 25,2 százaléka áll közel a szegénységi küszöbhöz, a férfiak esetében pedig ez az arány kisebb, azaz 23 százalék. Bár az Európai Unióban a lakosság 52 százaléka nő, a tagállamokban a központi állami közigazgatásban csupán 33 százalékuk dolgozott 2011-ben, az uniós intézmények valamelyikénél pedig 14-20 százalékuk kapott munkát. (Érdekességképpen megjegyzést érdemel, hogy globálisan az afrikai Ruandában vesz részt a döntéshozatalokban a legtöbb nő, vagyis 62 százaléka a döntéshozóknak nő).

Romániában a lakosság 56 százaléka nő, és a tavalyi évben a központi államigazgatási szervekben való jelenlétük meghaladta az EU-s átlagot, vagyis 34,5 százalékos volt. Emellett míg az EU-tagállamok kormányaiban a nők reprezentativitása 27 százalékos, a Ponta-kabinet tagjainak 20,6 százaléka nő. Nálunk egyetlen nő sem vezet megyei önkormányzatot, a megyei tanácsosok 14,22 százaléka nő, a polgármestereknek 3,65 százaléka, míg a törvényhozóknak csupán 11,39 százaléka.

Célkitűzések

A témánál maradva, a szenátor asszony arról is beszámolt, hogy november 27-29. között jelen volt Brüsszelben, ahol azon nők számára szerveztek tanácskozást, akik vezető tisztségekben vannak a saját országainkban, kormányfők, miniszterek, parlamenti képviselők stb. Száztizenkét országból mentek el nők az összejövetelre, egyúttal arra is emlékezve, hogy 120 évvel ezelőtt, 1893. november 20-án szavazhattak először a nők a világon egy parlamenti választás alkalmából, Új-Zélandon. Többek közt elhangzott: mennyire fontos, hogy a nők döntsenek a saját sorsukról, és létezzen egy hálózat, melynek tagjai küzdenek az esélyegyenlőségért. Felszólalásában Biró Rozália arról beszélt: sikerként könyvelhető el, hogy négy hónappal ezelőtt megalakult az RMDSZ Nőszervezet, melynek már 23 megyei és 109 helyi szervezete van, ami azt jelenti, hogy a nőkben létezik tenni akarási vágy. Célkitűzésként kiemelte annak szükségességét, hogy Romániában a nők közösen hallassák a hangjukat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy törvénytervezetet nyújtott be egy olyan független szerv felállítása érdekében, mely a kegyetlen bánásmódot előzné meg, illetve küszöbölné ki, december 10-én pedig az Emberi jogok monitorizálásának és tiszteletben tartásának hatékonyabbá tétele címmel fog konferenciát szervezni, melyre több mint húsz állami intézményt és civil szervezetet hívott meg. Az Európai Parlament zajlott találkozón a megjelentek egyetértettek abban, hogy európai szinten törekedni kell a nők gazdasági függetlenségére, arra, hogy ugyanolyan tisztségben ugyanolyan bért kapjanak, mint férfitársaik, és nagyobb arányban vegyenek részt a döntéshozatalokban. Ezen kívül erélyesebben fel kell lépni az erőszak ellen, és az esélyegyenlőséget az EU határain kívül is népszerűsíteni kell.

Ciucur Losonczi Antonius