Díszkivilágítás díszes épületekre

Díszkivilágítás díszes épületekre
Tizenhat váradi épületen épít ki díszkivilágítást a Luxten cég. Az erről szóló keretszerződés elfogadását szavazta meg hétfői ülésén a helyi tanács.

Mint ismeretes, a Luxten vállalat és a nagyváradi önkormányzat között érvényben van egy keretszerződés, melynek alapján a cég ellátja a városban a közvilágítás biztosítására vonatkozó feladatokat, például a közvilágítási rendszer karbantartását, az ideiglenes díszkivilágítás felszerelését az ünnepek idejére, viszont ez a szerződés nem jogosítja fel a céget arra, hogy beruházást végezzen állandó jellegű díszkivilágítás kiépítésére. Ez utóbbi feladatkör ellátása érdekében kötött újabb keretszerződést a vállalattal a nagyváradi önkormányzat, amit tegnap hagyott jóvá a helyi tanács. A szerződés értelmében a Luxten 2.012.876 lejes keretösszegből (áfa nélkül) kell felszerelje a díszkivilágítást a következő tizenhat nagyváradi épületre: a Moskovits Adolf- és a Moskovits Miksa-palotákra, a Poynár-házra, a volt Rimanóczy-fürdőre és Royal kávéházra, a két Adorján-házra, az Apolló és a Stern-palotákra, a Park hotelre, a Kossuth utca 3. szám alatti ingatlanra, a Fekete-Sas-palotára, az Astoria Hotelre, a Fő utca 11. és 33. szám alatti épületekre, az Ady Endre Líceumra és a Szent Anna (Orsolya)-templomra. Delorean Gyula RMDSZ-es helyi tanácsos az ülés után elmondta, hogy a díszkivilágítás megvalósítása minden bizonnyal kevesebbe fog kerülni a megszabott keretösszegnél. Hozzátette, hogy a Szent László téri Moskovits-palotán és a Kossuth utcai épületen már fel is vannak szerelve a kábelek, és már csak a profilokat kell feltenni. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy problémát okozhat a díszkivilágítás felhelyezése a frissen felújított épületekre, például az Ady Endre Líceumra.

Sürgősen építeni kell

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén megszavazta azt, hogy 4.593.690 lejes keretösszegből kétszáz férőhelyes színházi stúdióteremmé építi át a Bémer (Ferdinand) téren lévő, volt Transilvania mozi épületét. A beruházást a város költségvetéséből valósítják meg, a kivitelezési határidő harminchat hónap. Ennek a határozatnak a kapcsán Delorean Gyulától megtudtuk, hogy sürgősen meg kell kezdeni az átépítési munkálatokat, mert ha a jövő évben sem történik semmi, akkor az állam visszaveheti a várostól az ingatlan használati jogát, „magyarán elveszthetjük a Transilvania mozi épületét, amivel az állam azt csinálhat majd, amit akar” – fogalmazott a tanácsos. Éppen ezért a városnak bizonyítania kell azt, hogy valamit szándékozik kezdeni azzal az épülettel, és bár az elfogadott határozat értelmében az átépítés kivitelezési határideje három év, a munkát 2014-ben mindenképpen meg kell kezdeni, mert az illetékesek ki fognak szállni, és ellenőrizni fogják azt, hogy a város végzett-e bárminemű beruházást. A tanácsos jelezte, hogy a legtöbb pénzt az épület struktúrájának a megerősítése fogja felemészteni.

Pap István