Disszonanciák és harmóniák

Disszonanciák és harmóniák
Lucian Ban és Mat Maneri tartott lemezbemutató koncertet kedden, a nagyváradi Posticumban. A kolozsvári születésű, tizenöt éve New-Yorkban élő zongoraművész és zeneszerző, valamint az amerikai származású hegedűművész és zeneszerző lemezbemutató turnéja során érkezett Váradra, s a legnagyobb lemezkiadóként számon tartott németországi ECM Records által kiadott Transylvanian Concert anyagát mutatta be.

A nemrég megjelent album a marosvásárhelyi, nagy sikerrel előadott koncert felvétele, melynek már-már a szerzők számára is váratlan sikere lett világszerte. Az All About Jazz „váratlan szépségű momentumokat” említ, a Jazz Weekly szerint „a modern szonáták feloldják a dzsessz és a klasszikus közötti határokat”, hangzásuk pedig egy modern liturgiához teszi őket hasonlatossá, a London Jazz pedig arról számol be: „Lucian Ban és Mat Maneri nemcsak ennek a fajta zenének a mélységes komolyságát vette át, hanem finom humorát és örömteliségét is”.

A Posticumban megszervezett kedd esti koncert bevezetőjeként George Staicu jazz-promoter elmondta: az, hogy az ECM Records adta ki az albumot, már önmagában is elismerés, Lucian Ban például az egyedüli hazai születésű művész, akinek ezt sikerült elérnie. A későbbiek során a mintegy harminc jelenlévő meglepő disszonanciákat és finom harmóniákat egybeolvasztó, tökéletes összhangban előadott, többek között free jazz, barokk, és blues jellegű dallamokat ötvöző muzsikát ízlelhetett meg. A szünet után tombolahúzás volt, a nyertesek Transylvanian Concert CD-ket nyertek. A hangverseny este tíz óra körül ért véget.

Neumann Andrea

Címkék: ,