Diploma-kiállítás a Körösvidéki Múzeumban

Diploma-kiállítás a Körösvidéki Múzeumban

Bihar megye – Szerda délután nyitották meg a Püspöki palotában még működő Körösvodéki Múzeum első emeleti termeiben az Állami Egyetem Képzőművészeti Tanszéke hallgatóinak kiállítását, mely egy hétig tart nyitva.

A harmad- és negyedévet végzett diákok számára szervezték meg a bemutatkozási lehetőséget, melyen sok hozzátartozó, ismerős, és nem utolsó sorban oktató jelent meg. A tárlat anyagát elsőként Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója méltatta, aki maga is tanár az egyetemen. „Azért van szükség a képzőművészekre, mert alkotásaik mentik meg a világot az elszürküléstől”, mondta egyebek mellett, majd Ioan Pantea dékán gratulált azoknak „az önmegvalósítás kapuján kopogtató” hallgatóknak, akik részesei a hasonló formában 9. alkalommal megszervezett kiállításnak.

Fantázia, lendületesség

A kiállításon festményeket, szobrokat, installációkat lehet látni, s míg újabb és újabb felszólalók beszéltek az alkotók fiatalos fantáziájáról, tálentumáról, lendületességéről, az alkotások sokszínűségéről, mi inkább körülnéztünk a termekben. Most csupán két, igen érdekesnek vélt munkával próbálunk kedvet ébreszteni a kiállítás megtekintésére. Az egyik terem közepén egy szék állt. Semmi különös nem volt benne, akár egy irodában, vagy lakásban is állhatott volna. Csakhogy egyszerre megmozdult, négy részre szakadt, körbefordult, majd újra összeállt egy szempillantásra, és László Attila meghökkentő, talán a világ biztosnak és állandónak vélt dolgai ingatagságára figyelmeztető alkotása újra és újra kezdte pörgését.

Óriási szemek

Egri Izabella textil szakos hallgató idén végzett, és foltvarrással készült diplomamunkáját állította ki. Szürke, kék, illetve fehér és barna színek tónusait felvonultató óriási szemeket „varázsolt” a falakra. Valóban óriásiakat (2X3 méteresek), hiszen – mint elmondta – 3500 darab 4 centiméter átmérőjű hatszögletű részből áll egy-egy, tehát összesen több, mint 10 ezer darabból a három! A kiállítás egy héteig látogatható.

Rencz Csaba