Diploma: hamisítják, letagadják

 Mindenki csak egy diplomát szerezhet ingyenesen, a csalás lehetősége azonban nem kizárt.

Egyelőre bárki letagadhatja korábban szerzett diplomáját,  mivel nincs központi adatbázis arról, ki hol és milyen finanszírozású oklevelet kapott eddig. Ezt csak az adott egyetemek és főiskolák tartják számon. Így tehát előfordulhat, hogy az első diplomához járó állami támogatást olyanok is igénybe veszik, akiknek már nem az az első. Az Oktatási Minisztériumnál azt mondják: valóban eltitkolható a diploma, de a felvételi papírokat a büntetőjogi felelősség tudatában töltik ki a jelentkezők, így ha lebuknak, felelniük kell.

A március 1-jén életbe lépő új felsőoktatási törvény már előírja a szükséges adatbázist.

Elvileg történhetett 

Elvileg a Miskolci Egyetemen is történhetett „diplomaletagadás” – mondta lapunknak dr. Besenyei Lajos rektor -, hisz egyelőre valóban nincs olyan országos adatbázis, melyből kiderülne, ki hol és milyen oklevelet szerzett. Ennek azonban akkora kockázata van, hogy épeszű ember nem vállalja föl a veszélyt. Ha valaki nem vallja be, hogy már van egy államilag finanszírozott diplomája azért, hogy ne kelljen fizetnie a második képzésért, tönkreteheti a jövőjét. A jelentkezési lapokat ugyanis mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában tölti ki.

Csalással szerzik 

Az egyetemi vezetőtől megtudtuk azt is, a diplomával kapcsolatos csalásoknak épp az ellenkezője szokott előfordulni. Egyetemet nem végzett emberek próbálnak maguknak hamisított oklevelet szerezni.

Nemrég kereste ez ügyben a Miskolci Egyetemet a rendőrség, az ország egy másik felsőoktatási intézményében ugyanis hamis, miskolci diplomával jelentkeztek fiatalok kiegészítő képzésre. A rektor hozzátette: a március 1-jén életbe lépő, új felsőoktatási törvény már valóban előírja az országos adatbázis létrehozását, ami várhatóan egy-két év múlva el is készül. 

KHE