Diószegen folytatódott a kulturális kampány

Diószegen folytatódott a kulturális kampány
Bihar megye – A csütörtökön nagyvárad-velencén tartott után péntek délután Bihardiószeg volt a helyszíne Tőkés László püspök, EU-képviselőjelölt kampányával egybekötöt cigány kulturális műsornak.  

Péntek délután a diószegi kultúrházban mintegy 200-an foglaltak helyet, 85%-ban cigány gyerekek (a helyi szervező szerint a roma felnőtteknek korai volt az időpont, mert 15 – 16 órakor még munkahelyükön voltak…). A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Cigánymissziós Központja által kulturális műsorként meghirdetett program elején Nagy József Barna, a központ vezetője köszöntötte a vendégeket és a megjelenteket, majd Tőkés László lépett a mikrofonhoz, hogy előbb Kiss Csaba prímás kíséretével előadjon egy éneket, majd Máté evangéliumából olvasott fel: „Ekképen lesznek az utolsók elsők és az elsők utolsók; mert sokan vannak a hivatalosok, de kevesen a választottak.”

Berntől Brüsszelig

A püspök az ige alapján a sportéletből hozott példákat, felemlítve az 1954-es labdarúgó vb-döntőt is, ahol a németek 0-2-ről győzték le a magyarokat 3-2-re, kifejtve, hogy az esélyegyenlőség nevében előre kell törnünk – cigányoknak, magyaroknak egyaránt – , mert szerencsésebb népekhez képest hátrébb maradtunk. Mondjátok meg hazamenve apukának és anyukának, hogy, ha eljutok az EU-parlamentbe, képviselni fogom az érdekeiket, kérte a gyerekeket a püspök. A nézőtéren közben egyre nagyobb lett a lárma, néhány felnőtt(ebb) egy-egy pofont is kiosztott az apróbbaknak rendfenntartás címén, de Tőkés László beszédét állva tapsolták meg. Ismét Nagy József Barna következett, aki pontosította, a majdani szavazáskor hová is kell ütni a pecsétet, majd magyarországi vendégeket kért szólásra. Varga József és Rácz István FIDESZ-MPP képviselők egyaránt úgy vélték, nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan személyiség mellett kampányolhatnak, mint a püspök, akinek EU-parlamentbe jutása garancia lehet arra, hogy a cigányság (mely társadalmi réteghez maguk is tartoznak) fejlődése meginduljon.

Tánc, sál, címer

Az összejövetel műsoros részében Kiss Csaba és zenekara helyi cigányok spontán koreográfiájú táncát kísérte, majd következett az Etnorom együttes. A Budapestről érkezettek zenéjére már nem csak a színpadon, de a nézőtér széksorai között, mögött, sőt, a székek tetején is „kitört” a tánc. Némi elégedetlenséget szült, hogy míg a cigányok további zenét szerettek volna, Farkas Csaba Békés megyei cigányvajda, politológus lépett a mikrofonhoz végül, hogy ajándék képpen „a cigányok tiszta lelkét” szimbolizáló fehér sálat nyújtson át a püspöknek, aki ezt Kossuth címert formázó jelvényekkel viszonozta. Páran még autogramot kértek a püspöktől, majd kiürült a terem, melyben felborult székek, szétdobált tasakok, flakonok maradtak a kulturális rendezvény után.

Rencz Csaba