Dínócsontvázat vegyenek!

65 millió éves dinoszaurusz csontvázat kínálnak eladásra Párizsban szerdán. A Christie’s aukcióján 500 ezer euró (125 millió forint) a kikiáltási ár. A szakértők szerint azonban jóval többért kel majd el a triceratops szinte teljesen ép csontváza.

A dínót 2004-ben, Észak-Dakotában ásták ki. Jelenlegi tulajdonosa egy “nyugat-európai gyűjtő”, aki kastélyában tárolta a ritka csontvázat. Két másik őskori lelettel saját magánmúzeumában az ismerőseinek mutogatta. 1997 óta ez lesz az első eset, hogy kalapács alá kerül egy teljes dinoszaurusz. 11 évvel ezelőt Sue-t, a tirannosaurus rex csontvázát 8,3 millió dollárért ( több mint 1,3 milliárd forint) szerezte meg egy chicagói természettudományi múzeum.

A hármoszarvú, mintegy 7,5 méter hosszú triceratops csontváza iránt máris több múzeum érdeklődik, például a nagy-britanniai Dorchester Dinoszaurusz Múzeuma. Az aukciósház azt is közölte, hogy közel-keleti intézmények is licitálni fognak a leletre. A legtöbbet kínáló vevő pedig elnevezheti majd a csontvázat.