Díjnyertes könyvről beszélgettek

Díjnyertes könyvről beszélgettek
Nagyvárad – Kedd délután szokásos havi találkozójukat tartották a partiumi és erdélyi nemeseket tömörítő, nagyváradi székhelyű Nobilitas Egyesület tagjai. Ezúttal dr. Jósa Piroska ismertette díjnyertes könyvét.

Mint ismert, dr. Jósa Piroska Virágszőnyeg a váradi utcaköveken című könyve a Bihari Napló és az Erdély Online (www.erdon.ro) internetes hírportál által a közelmúltban lebonyolított Az Év Bihar Megyei Könyve elnevezésű játékban végzett az első helyen. A nemesek összejövetelén a szerző elárulta: négy évvel ezelőtt kezdett el gondolkodni azon, hogy megírja a második bécsi döntést követő időszak helyi történéseit, Horthy Miklós kormányzó nagyváradi bevonulását. Korabeli újságcikkeket böngészett és a korszakot átélő embereket keresett fel. Munkáját némiképp nehezítette, hogy a Megyei Könyvtár éppen akkoriban költözött és a dokumentációs részlege zárva volt, valamint az, hogy az ügyben érintett személyek közül sokan nem kívántak nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy “rázos téma “.

Olvasmányossá tette

Nagy segítségére volt, hogy az egyik volt osztálytársa fénymásolta számára az Országos Széchenyi Könyvtárban fellelhető régi lapok erre vonatkozó oldalait, illetve a római-katolikus egyház dokumentumai közt is értékes információkra bukkant. Román történelemkönyveket is fellapozott, és úgy igyekezett megírni a könyvét, hogy olvasmányos legyen.

Az 1940. szeptember 6-án és az ezt követő napokban történtekkel kapcsolatban dr. Jósa Piroska annak a véleményének adott hangot: egy olyan korszak volt a város életében, mely kitünő példája annak, hogy Nagyvárad magyar lakossága összefogni is tud, ha akar. Végezetül a szerző elmondta: azon gondolkodik, hogy a kötet további reprint kiadásait függelékkel egészítse ki, hiszen időközben olyan személyek is megszólaltak a témában, akik előzőleg nem voltak hajlandóak visszaemlékezni.

 

Ciucur L. Antonius