Díjeső a Szigligeti Színház évadzáróján

Gajai Ágnes (bal szélen), Dimény Levente és Pitz Melinda is díjat vehettek át
Gajai Ágnes (bal szélen), Dimény Levente és Pitz Melinda is díjat vehettek át
A váradi Szigligeti Színház péntek esti évadzáró előadása után adták át a minden évad végén kiosztásra kerülő díjakat. Az idén Dimény Levente kapta a közönségdíjat. Az életműdíjas Seres Lajos bábművész lett, a Varga Vilmos-díjat Dobos Imre kapta.

A Szigligeti Színház Maya című produkciója után nyújtották át a váradi magyar színházi intézmény különböző díjait. Elsőként a most alapított Varga Vilmos-díjat adta át az alapító Kiss Törék Ildikó és Varga Zsombor. Mint Kiss Törék Ildikó elmondta: a nagyváradi Kiss Stúdió Alapítvány 2017-ben, a színház megalapításának 23. évfordulóján az egyik alapító, a tavaly elhunyt Varga Vilmos színművész, rendező emlékére Varga Vilmos-díjat alapított, melyet minden esztendőben a Szigligeti Színház évadzáró előadásán nyújt át. A díjat Varga Vilmos pályatársai kapják, akikkel ő évtizedeken keresztül fellépett a Szigligeti Színházban, illetve a Kiss Stúdió Színházban, és akik az erdélyi magyar színjátszás, anyanyelvünk ápolása és megőrzése terén alakításaikkal, szerepeik művészi megjelenítésével maradandót alkottak és példaképül szolgálnak a jövendő nemzedéknek. A díj pénzjutalommal jár egy Deák Árpád által készített plakett és egy oklevél kíséretében. A díjat a váradi magyar színjátszásban elért kiemelkedő szerepeiért Dobos Imre színművész vehette át. A díjazott a díj átvétele után elmondta: „szerencsés embernek tartom magam, hogy Varga Vilmosnak a pályatársa, és sokszor partnere is lehettem, és hogy ennek a gyönyörű nemes folyamatnak, amely az útjára indult, én lehetek az első kegyeltje”.

Díjeső

A továbbiakban átadták a Földes Kati Díjat, melyet a Szigligeti Színház művész személyzetének 35. életévét be nem töltött tagjai kaphatnak meg. Az idén a társulati tagok szavazata alapján Pitz Melinda érdemelte ki az elismerést, aki a tavalyi nyertestől, Ababi Csillától vette át a díjat. A Holnap Kulturális Egyesület Holnap díját megosztva kapta Tóth Tünde a Mizantróp című előadásban nyújtott alakításáért és Pitz Melinda a Maya című darabban nyújtott teljesítményéért. A színház hűséges nézőit jutalmazó Aranybérletet az idén Nagy Magda vehette át Czvikker Katalintól, a színház menedzserétől. A színház fiatal önkéntesei által alapított Arany Szöcske díjakat az idén négy kategóriában osztották ki: az évad legjobb táncosa Brugós Sándor Csaba, legjobb bábszínésze Oláh Anikó Katalin, legjobb színésze pedig megosztva Dimény Levente és Szotyori József lett. A színfalak mögött tevékenykedők munkáját elismerő Kulissza díjat az idén Varga Friderika, a Lilliput Társulat ügyelője érdemelte ki.

Nívódíjak

A Szigligeti Színház Nívódíjait a Simon Judit és Elisabeta Pop színi kritikusokból álló szakmai zsűri ítélte oda. Az ünnepségen Simon Judit értékelte az elmúlt évadot, majd kiosztották a díjakat. A legjobb gyermekszereplőnek járó díjat A rút kiskacsa című előadásban nyújtott teljesítményéért Szűcs Tamás kapta, a legjobb férfi főszereplő díjat Dimény Leventének ítélték oda, a legjobb női főszereplő díjat Gajai Ágnes kapta a Maya című előadásban nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplőnek járó díjjal Kardos M. Róbertet jutalmazták a Mizantróp című előadásban nyújtott alakításáért. A továbbiakban a közönségdíj átadása következett. Az évad során szavazni lehetett az év színészére a Bihari Naplóban közölt szelvények segítségével, az előadás előtt kapott szavazólapokkal és az interneten. A több mint négyszáz szavazat alapján a most lezárult színházi évad közönségdíjasa Dimény Levente lett. A szakmai zsűri a legjobb táncosnak járó díjat Kerekes Dalmának ítélte oda, a legjobb bábművész pedig Daróczi István lett.

Életműdíj

A Szigligeti Színház életműdíját Seres Lajos bábművész kapta az idén. A laudációt Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője mondta el, kiemelve többek között azt, hogy Seres Lajos egy szakmát választott, amit a hivatásává formált. A díjazott az elmúlt fél évszázad alatt számos szereplőt formált meg. Nagy hozzáértéssel, művészi tehetséggel, ugyanakkor mély megértéssel tolmácsolta a műfaj nagy szerzőinek a szövegeit, a Ludas Matyit, a Grimm testvérek meséit, Móricz Zsigmondot, Ion Creangăt, vagy Fodor Sándor írásait. Átiratai, színpadra alkalmazott szövegei nemcsak irodalmi, hanem színpadi értéket is hordoztak. A bábmesterégen kívüli területen is sikerrel alkotott, egész színpadi munkássága során igazi alkotó volt. „Intelligenciájával, igényességével, szorgalmával és képzelő erejével Seres Lajos minden munkatársa számára igazi példakép. A Lajos bácsi által mozgatott bábok életre keltek, és ez az élet abból fakad, hogy mélységesen megértette a megformált szereplőt, felruházva azzal a nehezen meghatározható valamivel, amit talán úgy nevezhetnénk, mint saját emberi érzelmei, az a szeretet, ami mindig is ott volt és ott van benne”. Seres Lajos megköszönte a dicsérő szavakat, majd elmondta: „megígérem, hogy nagyon sokszor vissza fogok térni a bábszínházba, mert valamit ottfelejtettem: a szívemet.”

Pap István