Díjazták a pályázó diákokat

Díjazták a pályázó diákokat
Csütörtök este a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban szokásos havi találkozójukat tartották a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok. Díjazták a gödöllői pályázat résztvevőit.

Az idén is küldtek be dolgozatokat váradi diákok a Gödöllői Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Premontrei Gimnáziumot és Tanulóit Segítő Közhasznú Alapítvány által meghirdetett pályázatra, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének legutóbbi összejövetelén nekik adták át a díjakat.

Pásztai Ottó egyesületi elnök kiemelte, hogy a zsűrizésnél a bizottság nagy elismeréssel illette a tanulmányokat. Értékelte, hogy a szerzők minden témakörben elmélyedtek, s remek stílusban fogalmaztak, ezért úgy döntött, hogy a váradi tanulók dolgozatait ismerteti a gödöllői diákokkal, mint követendő példát.

Kétségtelen tény, hogy a szecessziós témakörben Péter I. Zoltán helytörténész két könyve jelentős kapaszkodott jelentett, de a pályaművek nagy érdeme, hogy íróik közben elsajátították a szakkifejezéseket, alaposan megismerték a jellegzetes váradi épületeket. A pályázók ugyanakkor baráti körükben lelkesen beszámoltak az olvasottakról, felkeltve ezáltal legalább még 12-15 társuk érdeklődését. A másik három dolgozat pedig a testület véleménye szerint szépen, érdekesen van megírva, meleg emberi hang csendül ki belőlük.

Díjazottak

Első díjat érdemelt Veres Janka Eszter: Péter utódok az ezredfordulón (Szent László Líceum, XII. B., felkészítő tanár Benedek Ramóna) és Sütő Emese: Szecessziós emlékek Nagyváradon. Modern irányzatok a nagyváradi szecessziós építészetben, a Darvas La Roche villa című dolgozata (Szent László Líceum, XI. C., felkészítő tanár Zalder Éva). „Ezüstérmet” kapott Dobai Roland: Nagyváradi szecessziós épületek (Ady Endre Középiskola, X. B., felkészítő tanár Fazekas Gábor) és a Blaga Antoniu- Szomolányi Tímea szerzőpáros: Régi imádságok Tóttelekről (Szent László Líceum, X. B., felkészítő tanár Konrád Katalin) című tanulmánya. Harmadik díjat nyert Kerezsi György: Nagyvárad szecessziós épületei (Mihai Eminescu Főgimnázium, XI. I., felkészítő tanár: Ágoston Palkó Emese) és Pikó Brigitta Stefánia: Egy megtérés története- Német László atya (Szent László Líceum, X. B., felkészítő tanár Konrád Katalin) című pályaműve.

Ciucur Losonczi Antonius