Díjazták a pályázó diákokat

Díjazták a pályázó diákokat
Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Az eseményen jelen voltak pályázó diákok is.

Pásztai Ottó nem csupán a Premontrei Öregdiákok Egyesületének az elnöke, hanem a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak a tagja is, így a csütörtök délutáni találkozón osztották ki a díjakat azon diákok közt, akik részt vettek a PBMET pályázatán, mely civil szervezet részéről Kupán Árpád volt jelen. Három téma volt kijelölve: a Partium és a Bánság egyházi műemlékei; nagy személyiségeink emlékezete, valamint a kollektív értékek folytonossága- hagyományok (vetés, aratás, lakodalom, egyházi ünnepek, szokások, játékok, születés, keresztelés stb.). Pásztai Ottó felidézte, hogy az idén megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő PBMET minden évben pályázatot hirdet, különböző témakörökben fiataloknak és időseknek egyaránt. Eleinte sok, 20-25 diák jelentkezett, nagy volt a lelkesedés, az évek folyamán azonban ez lankadt, de azért születtek értékes dolgozatok is. Az utóbbi három évben jószerével nem akadt pályázók, ezért különösen örvendetes, hogy idén kilenc pályaművet is beküldtek. Köszönet jár ezért a Bod-családnak, mely felvállalta a mozgósítás hálátlan feladatát. A legtöbb referátum a Iosif Vulcan Főgimnáziumból érkezett, de lorántffys és eminescus diáklányok is készültek. A munkák érköbölkúti, köröstárkányi és jákohódosi hagyományokról, a Rhédey-családról, Nadányi Zoltánról, Bocskairól, dr. Károly Irénről, Széchenyi Zsigmondról és a hegyközpályi református egyházközségről szólnak, a felkészítő tanárok Nagy Enikő, Ágoston-Palkó Emese és Bán Imola voltak.

A díjazottak

Első díjban részesült a tanítóképzős Kiss Henrietta (IX. osztály), második lett Farkas Boglárka (Mihai Eminescu Főgimnázium, IX.), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Técsi Boglárka léphetett (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, XI.). Negyedik helyen végezett Kabai Kitti (tanítóképző, X.). Dicséretben részesültek: Gödér Orsolya (tanítóképző, XI.), Erdei Orsolya (tanítóképző, X.), Vonz Evelin (Eminescu, XI.), Somogyi Réka (tanítóképző, XI.) és Kelemen Henrietta Petra (tanítóképző, X.).

Ciucur Losonczi Antonius