Díjazták a megyei sajtó munkatársait

Díjazták a megyei sajtó munkatársait
Hagyományteremtő szándékkal sajtódíjat alapított a Bihar megyei RMDSZ. A három kategóriában – pályakezdő, szakmai és életmű – odaítélt díjakat szombaton adták át először.

 

A Holnaposok-szoborcsoport felavatása, illetve a Bihar megyei sajtó 150 éves évfordulójának apropóján szerveztek ünnepi találkozót szombaton délután a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. A szép számban egybegyűlt érdeklődőket Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte, kifejezve örömét annak kapcsán, hogy sikerült végre felavatni a Holnaposok-szoborcsoportot, méltóképpen tisztelegni emlékük és munkásságuk előtt. Kiemelte: hagyományteremtő szándékkal alapították meg a Fehér Dezső életműdíjat, az Iványi Ödön pályakezdő díjat és a Bokor András szakmai díjat, amelyeket ezután évente szeretnének átadni a helyi sajtó munkatársainak.

Sajtótörténet

Az ünnepség első részében Péter I. Zoltán helytörténésznek és Tóth János muzeológusnak köszönhetően a Bihar megyei sajtó történetéről, illetve a hozzá kapcsolódó kiemelkedő személyiségekről szerezhettünk értékes és érdekes adatokat, majd a díjátadás következett. Az Iványi Ödön pályakezdő díj kitüntetettje Freund Emese, a nagyváradi Reggeli Újság munkatársa lett, Bokor András szakmai díjban D. Mészáros Elek részesült a Biharország részéről, míg a Fehér Dezső életműdíj idei kitüntetettje a Bihari Napló főszerkesztő-helyettese, Dérer Ferenc. A bensőséges, baráti hangulatú díjátadás keretében megidézték azok emlékét is, akikről a három kategória díjait elnevezték: Iványi Ödönre Kupán Árpád írásának köszönhetően emlékezhettünk, Bokor András emléke előtt Magunkban bízva című publicisztikájának felolvasásával tisztelegtünk, míg Fehér Dezső szellemiségét ugyancsak egy írásának köszönhetően idézték meg.

Negyed század

– Negyedszázados lesz jövőre az az út, amelyet Dérer Ferenc bejárt a Bihar megyei magyar sajtóban – fogalmazta meg méltatásában Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, hozzátéve: „számomra a legmeghatározóbb az, amit a vidékért tett újságíróként, a vidék értékeinek a felmutatásáért – itt mutatható meg igazán ennek az életműdíjnak a lényege”. Szűcs László kiemelte: biztos, hogy nincs olyan magyarok lakta település a megyében, ahol Dérer Ferenc ne fordult volna meg. – Sokat tett azért, hogy a váradi sajtó felfigyeljen a vidéki emberekre, illetve hogy a vidéki emberek is sajtófogyasztókká váljanak – hangzott a méltatás.

Az ünnepség végén klasszikus és kortárs szerzők megzenésített verseiből összeállított műsorát adta elő Kocsis Csaba Berettyóújfaluból érkező énekes-gitáros, a rendezvényen közreműködött Meleg Vilmos színművész.

Tököli Magdolna

Címkék: , ,