Díjazták a legnagyobb befizetőket

Vasárnap este a váradi városháza nagytermében zajlott le az a fogadás
Vasárnap este a váradi városháza nagytermében zajlott le az a fogadás
Immár több éves hagyomány, hogy a nagyváradi önkormányzat minden év elején díjazza az előző évben a város költségvetésébe legtöbbet befizető vállalatokat.

Vasárnap este a váradi városháza nagytermében zajlott le az a fogadás, melyet a helyi önkormányzat a város költségvetésébe az előző évben legtöbbet befizető vállalkozások tiszteletére szervez meg minden év elején. A fogadásra az első százötven legnagyobb befizető vállalat kapott meghívást, így az egyébként zárt körű rendezvényen a lapunkat kiadó Russ Media Press is képviseltette magát. Az este hat órától meghirdetett fogadáson Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere szólt a megjelentekhez, megköszönve mindannyiuknak azt, hogy nagyváradi vállalkozásaikkal és adóbefizetéseikkel hozzájárulnak a város fejlődéséhez, majd kiosztották a Vállalkozás Nagyváradért elnevezésű díjakat, amelyeket a tíz legnagyobb helyi adóbefizető számára adtak át. Emelkedő sorrendben a következő cégek kaptak elismerést: Comau Romania, H.Essers, Plexus Services, Shopping Center Holding, Lotus Center, RDS&RDS, Selina, Plastor, Transilvania General Import Export, míg a legtöbbet befizető cég a Faist Mekatronik volt. A tíz vállalat 2015-ben összesen 17.703.866 lejt fizetett be a város költségvetésébe, ebből a Faist Mekatronik 2.205.321, a Transilvania General Impex 2.166.589, a Plastor pedig 2.073.674 lejjel járult hozzá a büdzséhez.

Köszönet és kritika

A díjakat átvevő vállalatvezetők, képviselők, tulajdonosok egy része rövid beszédet is mondott a díj átvételekor. Az RCS&RDS cég képviselője annak a reményének adott hangot, hogy Ilie Bolojan az egykori polgármester, Rimler Károly nyomdokaiba lép a tekintetben, hogy ugyanannyi ideig akar majd váradi elöljáró lenni, mint nagy elődje (Rimler Károly tizennyolc évig volt Nagyvárad polgármestere – szerk. megj.). Beniamin Rus és Ioan Micula, a Selina, illetve a Transilvania General Import Export vállalatok tulajdonosai megköszönték a polgármesternek azt, hogy odafigyel és jutalmazza a vállalkozókat, ugyanakkor mindketten éles szavakkal bírálták a romániai adórendszert, illetve az adóhatóságot és a pénzügyminisztériumot. Ezt követően adták át az elmúlt évben Nagyváradon legnagyobb beruházást megvalósító cégnek járó díjat, amit az Emerson vállalat képviselői vehettek át, ez a vállalat ugyanis az 1. számú Eurobusiness ipari parkban 21 millió dollárt fektetett be a tavaly. Végezetül azok a vállalatok, valamint egy alapítvány kaptak díjat, amelyek a tavaly jelentős összegekkel járultak hozzá különböző szociális jellegű tevékenységek támogatásához. Díjat vettek át ebben a kategóriában az RCS&RDS, Lotus Center és a Gavella végek és a My Brother’s Keeper Alapítvány.