Díjazott olvasó-maratonisták

Nagyvárad- A Bihar Megyei Könyvtár gyermekrészlege a tavalyi év folyamán ötödik alkalommal bonyolította le az Olvasómaraton elnevezésű versenyt. Szerda délután tartották az ünnepélyes díjkiosztást.

Az ünnepélyes díjkiosztás a kulturális intézmény amfiteátrumában zajlott. Tavaszi Hajnal aligazgatónő az Erdély Online-nak elmondta: a Bihar Megyei Könyvtár lebonyolításában a tavalyi év folyamán ötödik alkalommal került sor az Olvasómaraton elnevezésű versenyre. Ez azt jelenti, hogy egy Szegeden már bejáratott modell alapján körülbelül 50-100 könyvet ajánlanak elolvasásra a könyvtárat rendszeresen látogató iskolások számára, a kortárs gyermek-, illetve ifjúsági irodalom olyan kötetei közül, melyek nem szerepelnek a kötelező házi olvasmányok közt. Példaként említette Bálint Ágnes írásait, melyek iránt leginkább a 11-12 éves lányok érdeklődnek, valamint a Harry Potter-sorozatot. A cél, hogy a gyermekek kedvet kapjanak az olvasáshoz, mindennapi szokásukká váljon, ennek reményében író-olvasó találkozókat is szerveztek, melyekre magyarországi szerzőket hívtak meg- magyarázta az aligazgatónő.

A vetélkedőbe a Bunyitay Vince Könyvtár is bekapcsolódott, így az onnan kikölcsönzött könyvekkel is részt lehetett venni a játékban. Az előző évhez képest, a változatosság érdekében némileg módosult szabályokat ismertették az érdeklődőkkel, az elbírálás pedig úgy történt, hogy a kikölcsönzött kiadványok visszavitelekor a cselekményre vagy a szereplőkre vonatkozó 2-3 ellenőrző kérdést tettek fel a könyvtár munkatársai, s ha ezekre helyes válaszokat adtak a gyermekek, akkor minden elolvasott kötetet után egy pontot adtak nekik.

A díjazottak

Huszonegy váradi tanintézményből, valamint a biharszentandrási általános iskolából össze 80 gyermek (15 magyar) nevezett be a megmérettetésre és a végső rangsorban 50 résztvevőt (10 magyart) jegyeztek. Külön díjazták a román és a magyar olvasó-maratonistákat. Utóbbi szekcióban a III-IV. osztályosok kategóriájában Kovács Erika lett a királynő és Fodré Dávid a király, az V-VIII. osztályosok közt pedig a legtöbb pontot Tóth-Budai Dávid kapta, második helyen Horváth Orsolya végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Szilágyi Henrietta léphetett. Különdíjban Horváth Boglárka részesült.

A Szent László Római Katolikus Iskolaközpontba járó negyedikes Fodré Dávidtól megtudtuk: körülbelül 80 könyvet olvasott el, a leginkább Fodor Sándor: Fülöpke beszámolói című műve tetszett neki, „mert az olyan vicces volt”.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: