Díjazott fiatal zongoristák a LEK-ben

A koncerten 21 fiatal zongorista mutatta meg tehetségét
A koncerten 21 fiatal zongorista mutatta meg tehetségét
Vasárnap délután folytatódott a Múzeumi hangversenyek koncertsorozat, melynek alkalmával a Nagyváradi Művészeti Líceum pályakezdő, fiatal zongoristái kapták meg a főszerepet.

A Múzeumi hangversenyek sorozat keretein belül vasárnap délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében a váradi Művészeti Líceum azon diákjai koncerteztek, akik helyi, országos és nemzetközi versenyeken első helyezettek lettek. Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége közösen szervezte. Thurzó Zoltán elmondta, hogy miért fontosak, miért van nagy jelentőségük az olyan eseményeknek, ahol a gyermekek, a fiatalok érvényesülhetnek, lehetnek a középpontban: „Fontosak Nagyváradon azok a rendezvények, amelyek keretében nem importáljuk a tehetséget, hanem a saját tehetségeinket mutatjuk meg – úgymond a helyieknek. Temérdek fiatal tehetség él Váradon, de ha nem figyelünk rájuk, nem támogatjuk ezt a generációt, akkor kulturális szempontból öngyilkosságot követünk el. Részben ebben élünk: helyi fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, ott keresnek lehetőséget – mert ámbár helyileg is lenne sok lehetőségük, csak azért nem foglalkoznak velük, mert olyan emberek vannak döntéshozó pozíciókban, akik igazából nem odavalóak. Régen nem így működött Nagyvárad. Igenis pártolni kell a fiatal tehetségeket – jelen esetben ezen az eseményen a helyi fiatal zongoristákat –, akik rangos díjakkal rendelkezve viszik mindezek ellenére a régi Nagyvárad hírnevét a világba.”

Műsor

A hangversenyen 21 fiatal mutatta meg tehetségét, a fellépőket felkészítette: Benczédi Mónika, Bordeianu Adrian, Frunză Ciprian, Fekete Jámbor Elisabeta, Ion Desanca, Mag Pop Anabela, Nagy Anita, Peter Izabela és Tier Enikő. A koncerten J. S. Bach, M. Clementi, L. v. Beethoven, M. Muszorgszkij, P. I. Csajkovszkij, J. Haydn, W. A. Mozart darabokat, szonátákat hallhattunk.

Törő Enikő