Díjakról döntött a RMPSZ tanácsa

A Csillagszerző matematikai verseny országos döntőjén való részvétel is jó pontnak számított. Fotó: Facebook/Garfield Adrienne
A Csillagszerző matematikai verseny országos döntőjén való részvétel is jó pontnak számított. Fotó: Facebook/Garfield Adrienne
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Tudományos Tanácsa februárban hirdette meg az Apáczai-díj pályázatát. A közoktatásban dolgozó vagy onnan nyugdíjba vonult, az oktató-nevelő munka mellett tudományos kutatást is végző magyar pedagógusok jelentkezhettek.

A kétévenként kiírt pályázatra az előző díjkiosztó – 2014. október – után közzétett tudományos munkákkal (könyvvel, folyóiratban megjelentetett tanulmánnyal vagy a világhálón közzétett tudományos munkákkal) lehetett jelentkezni a természettudomány, a humántudományok, valamint a pszichopedagógia területéről.

A 7. alkalommal kiírt pályázatra szeptember 1-jéig lehetett beküldeni tudományos munkákat. A pályázat idei újdonsága volt, hogy az önálló kötetben, elismert tudományos szaklapban megjelentetett pályamunkák nyomtatott formátuma mellett elektronikus (pdf) változattal, valamint a világhálón közzétett tudományos munkákkal is lehetett jelentkezni. Az Apáczai-díj 2016-os kiírására 57 pályázati csomag érkezett.

Az RMPSZ Tudományos Tanácsa díszoklevéllel jutalmazza Bencze Mihályt az Octogon Mathematical Magazine és Selected Problems for Mathematical Contests pályamunkáiért. Az Apáczai-díj arany fokozatát nyerte el dr. Balázs Lajos a Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál III. Menj ki én lelkem a testből és Muhi Sándor Mezei József című munkáival. Apáczai-díjban András Ignác: Kászonszéki lélekharangok és Fazekas Lóránd: Püspökök és címereik a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében részesül.

Kós Károly-díj

Az RMPSZ Tehetséggondozó Tanácsa 2011-ben hozta létre a Kós Károly-díjat a magyar nyelv és irodalom, valamint az anyanyelvápolás terén kiemelkedő eredményeket elérő középiskolás diákok számára. A díj elnyeréséhez összeállított pontozási rendszer figyelembe veszi a diákok országos és Kárpát-medencei versenyeken elért kimagasló eredményeit, valamint az elektronikus sajtóban, országos lapokban, folyóiratokban vagy éppen önálló kötetben megjelent egyéni alkotásokat is.

A Bolyai Farkas-díjat a Bolyaiak szellemisége jegyében 2008-ban hozta létre a matematika terén kiemelkedő eredményeket elért középiskolás diákok jutalmazására. A kitüntetés, hasonlóan a Kós Károly-díjhoz, emlékéremből, oklevélből és pénzjutalomból áll, amelyet országosan évfolyamonként egy-egy diák nyerhet el.

Mákvirág-díjra, azaz „A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója” címre azok a középiskolás diákok pályázhatnak, akik kiváló eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. A díjra a tanulók megyénként pályázhatnak, és elérhették a bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatokat, aszerint, hogy a pályázó diák egyszeri, kétszeri, háromszori vagy akár négyszeri kitüntetett. Bihar megyéből bronz-fokozatot Erdei Csongor (IX. osztály, margittai Horváth János Elméleti Líceum), ezüst-fokozatot Agocs Henrietta Viktória (X. osztály, margittai Horváth János Elméleti Líceum), arany-fokozatot Divin Péter (XI. osztály, váradi Ady Endre Líceum), bronz-fokozatot Szűcs Sándor (XII. osztály, margittai Horváth János Elméleti Líceum) érdemeltek.

Címkék: ,