DIICOT: a közkegyelem a bűnözés elterjedését vonhatja maga után

DIICOT: a közkegyelem a bűnözés elterjedését vonhatja maga után
A közkegyelemről szóló és a büntető törvénykönyveket módosító rendeletjavaslatot kritizálja csütörtöki közleményében a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

Az intézmény úgy véli: a közkegyelem gyakorlása kedvezni fog a bűnözés elterjedésének, ráadásul az Igazságügyi Minisztérium indítványát nem támasztja alá a bebörtönzött személyek létszámáról szóló statisztikai elemzés, így azt sem lehet pontosan megállapítani, hány elítélt esne az intézkedés hatálya alá.

A DIICOT ügyészei ugyanakkor leszögezik, a rendelet sürgős elfogadását azért sem tartják megelapozottnak, mert Románia Alkotmányának 73. cikkelye, valamint a 2002/546-os törvény második cikkelye egyértelműen leszögezi, hogy amnesztiát vagy kollektív közkegyelmet csak organikus törvény révén lehet gyakorolni.

A DIICOT széles körű konzultációt kért az ügyészekkel azoknak a következményeknek a feltérképezése céljából, amelyeket a rendelet elfogadása vonhat maga után. A konzultáció eredményét az Igazságügyi Minisztériummal fogják ismertetni – közölte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság.

www.agerpres.ro

Címkék: ,