Digitális írástudásra tanítanak

Az egyik magyarországi vendég, Fodor Csaba, prezentációja közben
Az egyik magyarországi vendég, Fodor Csaba, prezentációja közben
Uniós program keretében informatikai ismereteket szerezhetnek romániai és magyarországi háztartásokban élők.

 

Elindult az elmúlt hétvégén az a program, amelynek célja az úgynevezett digitális írástudás terjesztése – azaz az informatikai alapismeretek átadása olyanoknak, akik bizonyos akadályozó tényezők miatt (tanyavilági lét, alacsonyabb iskolázottság, szegénység, stb.) nem rendelkeznek ilyen tudással. A projektet az EU támogatja, a román-magyar határ menti együttműködési program keretében.

Otthonról

Magyarországi részről a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása, romániai oldalról a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület pályázott ezzel az ötlettel, s nyertek a megvalósításra 391 ezer eurót. A 12 hónapos projekt indítórendezvényét Nagyváradon tartották. Itt a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása részéről Fodor Csaba mutatta be a szervezetet és céljaikat, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesületet pedig Szabó Károly prezentálta.

A jelen együttműködésük lényege, hogy magyar és romániai oldalon 200-200 háztartásban szerelnek fel úgynevezett set top boxokat, amelyek segítségével a lakók otthonról, a tévékészülékek segítségével sajátíthatnak el informatikai ismereteket. Azért tévén át, mert a szervezők szerint „ezt már ismerik, s nehezebb lenne nekik, ha egyből számítógép elé ültetnénk őket, vagy okostelefont nyomnánk a markukba”. Ezt a résztvevő családok 12 napos elméleti felkészítése előzi meg.

A program szakértői négy hónapon át monitorizálják, hogyan fejlődik a résztvevők informatikai műveltsége, „digitális írástudása”. Amely egyébként egy felmérés szerint 55 év alatt elterjedtebb – ezen életkor fölött azonban a legtöbbeknek nincsenek meg az alapvető informatikai ismeretei sem.

Szeghalmi Örs