Digitália

2023.09.25. 11:18

Titkokat ígérő aszteroida-kőzetmintákat hozott a Földre az OSIRIS-REx

A tudósok úgy vélik, hogy az aszteroidák választ adhatnak a világegyetem eredetével kapcsolatos kérdésekre.

MW

Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA vieófelvételrõl készített képén a NASA munkatársai elõzetes vizsgálatnak vetik alá az OSIRIS-Rex amerikai ûrszondát a védelmi minisztérium kísérleti és kiképzõközpontjában

Bár a tudósítások többsége visszatérésről ír, valójában csak az OSIRIS-REx visszatérő egysége szállt le vasárnap az amerikai Utah állam területén a begyűjtött aszteroidamintákkal. Ám az OSIRIS-REx küldetése ezzel nem ért véget, begyújtotta a hajtóműveit, és halad tovább a világűr mélyébe. 2029-ben az Apophis Föld-közeli kisbolygóhoz fog elérni.

Mi készteti a tudósokat az aszteroidák tanulmányozására? Unalmas szikláknak tűnnek, amelyek az űrben repülnek.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy ezek a sziklák segíthetnek megválaszolni a világegyetem kezdetével kapcsolatos kérdéseket. Még 2016-ban küldte el a NASA az OSIRIS-REx űrszondát a Bennu aszteroidához egy kétéves tényfeltáró küldetésre. Miért éppen oda? A tudósok Bennut választották az OSIRIS-REx küldetés célpontjává annak összetétele, mérete és a Földhöz való viszonylagos közelsége miatt. A Bennu egy ritka B-típusú aszteroida (primitív és szénben gazdag), amely várhatóan szerves vegyületeket és víztartalmú ásványokat, például agyagot tartalmaz.

A Bennu
Forrás: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona

Miután a szonda több mint 6,2 milliárd kilométert tett meg, hogy elérje Bennut, majd hazautazott, az OSIRIS-REx szonda vasárnap kiengedte a mintavételeit tartalmazó visszatérő kapszulát, amikor körülbelül 101 000 kilométerre volt a Föld felett. A kapszula körülbelül 250 gramm kőzetet és más Bennuról származó anyagot tartalmaz, amelyek

segíthetnek megválaszolni a tudósok néhány legégetőbb kérdését a földi élet eredetéről és naprendszerünk korai napjairól.

Bennu aszteroida

27 hónap és 1,25 milliárd mérföld megtétele után a NASA Osiris REx űrszondája végre célba ért. A Bennu aszteroida mellett repülve az OSIRIS-REx nehezen állt a pályájára.

„Egy kis test körül manőverezni, amelynek nincs gravitációja, igen nagy kihívást jelent” – magyarázzák.

A Bennu széntartalmú aszteroidának van egy regolitja, amely a kutatók reményei szerint tele van információval. Bennu tartalmazhatja az élet eredetének és a Föld óceánjainak molekuláris előfutárait. Ezenkívül tartalmazhat természetes erőforrásokat, például vizet, szerves anyagokat és nemesfémeket.

A leszállás Bennura nehéz és váratlan feladatok elé állította a tudósokat. Az űrszonda 2018-ban egy aszteroidát talált, amely inkább kavics- és törmelékkupacra, semmint szilárd kőzetre emlékeztetett. A küldetést végző tudóscsapatnak újra kellett gondolniuk a szonda leszállási tervét, amihez az űrhajót át kellett programozni, hogy az eredetileg tervezett leszállóhely méretének egynegyedénél kisebb területen szálljon le.

Drámai, mégis rövid „bennuttérés” után 2020. október 20-án mintát vett a Bennu felszínéről, mielőtt megkezdte a hosszú hazautazást.

A visszatérő egység a Földön
Fotó: Keegan Barber / Forrás: MTI/EPA/NASA

Miután a földre került, megvizsgálták a kapszulát és a környező területet, hogy megbizonyosodjanak, az OSIRIS-REx csapat tagjai és a mentőszemélyzet biztonságosan megközelítheti és megvizsgálhatja a kapszulát. A kapszula sértetlen volt, és a leszállás során nem sérült meg.

A Bennu aszteroida értékes mintáit repülőgépre rakják, és a NASA houstoni Johnson Űrközpontjába (JSC) szállítják, ahol egy újonnan épített létesítmény vár rá. Ezután a mintát felosztják a különböző tudományos intézmények és a világ űrügynökségei között. A NASA a minta 70 százalékát a JSC-nél tartja, ahol az elkövetkező években elemezni fogják. További 25 százalékon több mint 200 tudós osztozik 35 különböző létesítményben. 4 százalékot a Kanadai Űrügynökség, további 0,5 százalékot pedig a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!