Dícső múltunk nyomában

Dícső múltunk nyomában
Nagyvárad – Négy nagyváradi tanítónő ötlete alapján tavaly Képek dícső múltunkból címmel országos online történelmi vetélkedőt szerveztek III-IV. osztályos magyar gyermekek számára. A projekt folytatódik.

Stanca Melinda, Fándly Enikő, Barta Szilvia és Balajti Annamária nagyváradi tanítónők ötlete alapján tavaly Képek dícső múltunkból címmel országos online történelmi vetélkedő sorozat indult útjára, mellyel III-IV. osztályos magyar diákokat szólítanak meg. A cél megértetni gyermekeinkkel is, hogy történelmünk ismerete nélkülözhetetlen öntudatra ébredésünk szempontjából, hiszen nem létezhetünk gyökértelenül a világban. Európai Uniós tagságunk ugyanakkor nem szürke egyhangúságot, hanem színkavalkádot jelent, de vigyáznunk kell arra, hogy úgy őrizzük hagyományainkat, hogy közben tiszteletben tartsuk a más nemzetekét is. A versenykiírások során különböző témákat hirdetnek meg, melyekkel kapcsolatban pályaműveket lehet beküldeni. Az elmúlt tanévben például Attila, Szent István és Szent László korával és életével kapcsolatos dolgozatokat, alkotásokat vártak. Tizenegy megye 39 településéről érkeztek munkák, több mint 400 gyermek nevezett be.

Törökverő magyarok

Az idén a Törökverő magyarok címet adták a megmérettetésnek. Február végig lehetett pályázni. Frappáns, ötletes és ügyes alkotások érkeztek, többek közt plakátok, kismonográfiák, térpalasztikák, rajzok és domborművek, s mivel valójában online versenyről van szó, természetesen power point bemutatók is. A műveket szakértőkből álló zsűri értékeli, az ünnepélyes díjkiosztás májusban lesz. Kedd délután a vetélkedővel kapcsolatos megbeszélést tartottak a váradi Tanítók Házában, körülbelül 40 pedagógus részvételével, melyen Farkas Tünde tanfelügyelő és Konrád Katalin, az intézmény projektszervezője is köszöntötte az egybegyűlteket. A szervezők tájékoztatták a kolléganőiket az eddig történtekről, egyebek mellett a kreatívitás fontosságára hívták fel a figyelmüket. Az elméleti rész után a gyakorlati teendőkre helyeződött a hangsúly: az oktatók papírt, ollót és színes ceruzákat ragadtak, s török-magyar csatajeleneteket elevenítettek meg.

Ciucur Losonczi Antonius