Diákoptimizmus a fenntartható fejlődésről

A győztes csapat. Fotó: Ördög Béla
A győztes csapat. Fotó: Ördög Béla
Az ország számára fontos olyan gazdaságpolitika kidolgozása és alkalmazása, mely alapján a válság kezelhető, másrészt közép és hosszú távon fenntartható fejlesztés valósítható meg.

Ennek komoly társadalmi következménye van, mert javul az életminőség, új munkahelyek teremtődnek, bővülnek a fiatalok munkalehetőségei. A nemzetközi trendek alapján a fenntartható gazdasági fejlődés a versenyképesség megerősítésének egyik eszköze.

Érdemes nyomon követni: Milyen a 15-18 éves fiataloknak a gazdaság fejlesztésére vonatkozó percepciója? Hogyan értelmezik a fenntartható fejlődés lényegét? Milyen megoldási lehetőségeket képzelnek el?

Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum és a „Báthory 1970” Csoport megszervezte a kétfordulós, megyei színtű, IV. gazdasági esettanulmány-versenyt „A megújuló és fenntartható gazdaság kihívásai a XXI. század elején” címmel. A verseny első fordulóján „A mesevilág államainak együttműködési problémái” címmel, Székely Imre a BBTE oktatója által megfogalmazott makrogazdasági szöveget kellett elemezni. A versenyzőknek tanácsadó testületi tag minőségben a mesevilág államainak- Törpeország, Tündérország és Sárkányföld kormányainak- javaslat csomagot kellett megfogalmazniuk, miként lehet közép és hosszútávon fenntartható gazdasági fejlődést biztosítani. Az esettanulmány habár a mesevilági országokról szól, egy valós gazdasági helyzet alapján készült.

Az esettanulmány-verseny második fordulóján üzleti tervet kellett bemutatniuk „ Üzleti tervezés és finanszírozás megújuló, fenntartható gazdasági környezetben” címmel.

A verseny döntőjében 12 három fős csapat vett részt.

Az esettanulmány- verseny forgatókönyve

A versenyző csapatok helyesen elemezték a szöveget. Kiemelték a fenntartható fejlődés és életminőség közti kapcsolatot, a gazdaság szerkezet változásának szükségességét, a magas szakképzettséggel rendelkező munkavállalók kivándorlásának következményeit, megjelölve az új együttműködési formákat. A szövegelemzés során használt kulcs szavak: emberközeli gazdaság, környezettudatosság, környezetbarát beruházás, kivándorlás csökkenése, oktatás minősége.

A verseny második fordulójára készített üzleti tervben választ kellett találni, miért szükséges a vállalkozás fejlesztése, hogyan valósítható meg közép és hosszútávon.

Az üzleti tervet zsűri előtt mutatták be. A diákoknak a virtuális cégük fejlesztési lehetőségeire kellett fókuszálniuk. Melyek azok a tényezők, amelyek szükségessé teszik a cég tevékenységének változását, fejlesztését? Az üzleti terv alapjául szolgáló fejlesztési elképzelés mennyire releváns? Jelöljék meg, miben nyilvánul meg a cég fejlesztése (termék /szolgáltatás fejlesztése, termelés méretének változása). Értékeljék, mennyire korszerű a termék / szolgáltatás fejlesztése, megfelel-e a vevők igényeinek. Fontos, hogy figyelemmel kövessék közép és hosszútávon az erőforrások hatékonyabb kihasználási lehetőségeit. Figyelni kell arra, hogy a cégfejlesztés hatására mennyire elégedettek a vevők.

Ennyiből is érzékelhető az a szándék, mely évekkel ezelőtt érettségi találkozó alkalmával megfogalmazódott, és a „Báthory 1970” csoportba tömörítődött. Az a fiatalság viheti tovább a „zászlót”, mely nem csak elméleti, de gyakorlati formában is uralja a gazdasági élet különböző megnyilvánulási formáit. Ezért figyelemre méltó az a tanári buzgóság, mely immár a negyedik alkalommal teremti meg azt a lehetőséget, hogy modellált formában 50 diák részvételével lebonyolítsák az esettanulmány-versenyt.

Prezentáció

A csapatok, Power Point-os formában, az értékelő bizottság előtt bemutatták üzleti tervüket. A zsűri tagjai: Imecs Veronka közgazdász, Lăpuşan Éva közgazdász, Ördög Béla (Szabadság szerkesztője), Páll Gyöngyvér szaktanár, Székely Tibor vállalkozó, Valkai Ferenc vállalkozó, Káptalan Erna tanár, Kilin Gábor vállalkozó. A zsűri elnöke Székely Imre, a BBTE oktatója. Játékvezető: Káptalan Erna.

A versenyzők szakszerű üzleti terveket készítettek. Gyakran használták a SWOT- analízis módszerét, megjelölve a cég erős és gyenge pontjait a versenytársakkal szemben, valamint fejlődési lehetőségüket. Ötletes, sok esetben, megvalósítható, üzleti terveket mutattak be. Autójavító és alkatrész forgalmazó cég, restaurációs részleggel rendelkező cég tervét prezentálták. De volt energia- fűzt termelő kft, erdélyi ízekben gazdag zacskós-leves gyártását és forgalmazását lebonyolító terv is. Az egészség megőrzésére sport komplexumot hoztak volna létre. Temetkezési vállalat létrehozásában is gondolkodtak (főleg hamvasztással).

Önkiszolgáló fénymásoló és nyomtató automatát üzemeltetnének.

A verseny egyik érdekessége az, hogy az értékelő bizottságnak 3 vállalkozó is tagja volt, akiknek több mint 10 éves régiséggel rendelkező cégük van. A diákok által bemutatott terv megvalósíthatóságára, életképességére fókuszáltak.

A versenyzőknek el „kellett adni” az üzleti tervüket. Hiába volt a szakszerű terv, ha nem volt meggyőző a prezentáció.

A versenyzők számára az életképes prezentáció jelentett a legnagyobb kihívást. Érdemes már az iskolában megtanulni a Power Point-os bemutatás technikáját.

A díjazottak

Csapatversenyben 1. Handshakers (Máté Orsolya, Veres Edit, Csipkés Hajnalka- János Zsigmond Unitárius Kollégium, 300 lej). B.I. A. (Soós Ádám, Sárik Tímea, Szacsvai István- Báthory- Líceum, 240 lej). 3. Pro-fitt (Balogh László Zoltán, Prekop Bence, Szabó Gergő- János Zsigmond Unitárius Kollégium, 180 lej). Közönség díjat nyert az NTSZ csapat (Bogya Tímea, Oláh Szilárd, Cachit Noémi, Kolozsvári Református Kollégium). Egyéniben: Kundi Zoltán (Lumper), Székely Magor (GazdÁszok). Mivel sok jó üzleti tervet prezentáltak, a zsűri úgy határozott, hogy 5 külön díjat ad. Így külön díjat nyertek: Repmul, A fantasztikus hármas (legjobb csapat), Brockerek ( legjobb arculat), Kundi Zoltán ( legmeggyőzőbb egyéni előadó), Soós Ádám (legéletképesebb egyéni előadó).

104 oldalas kiadványban „IV. Gazdasági esettanulmány- verseny” címmel jelent meg a diákvetélkedő anyaga, amely a Báthory- Líceum honlapján is olvasható. Kiadta a Báthory Szülői Bizottság.

A IV. esettanulmány –verseny támogatói: Webcar.ro, Mendola Group és a Copyland Trading Kft.

Csomafáy Ferenc

Címkék: