Diákok pályaműveit díjazták

Diákok pályaműveit díjazták
Szerda este szokásos havi találkozójukat tartották a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

A Gödöllői Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a (Szent Norbert) Premontrei Gimnáziumot és Tanulóit Segítő Közhasznú Alapítvány minden évben pályázatot hirdet, melyen mindig nagyváradi diákok is részt vesznek. Az idei esztendőben, tekintettel arra, hogy Szent László király trónra lépésének 940., valamint szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük, a kijelölt három téma a szent életű királyhoz kötődött: Szent László-emlékhelyek Bihar megyében- a pályázó mutassa be, hogy Biharban hol és hogyan őrzik a mai napig szent királyunk emlékét, és ezt fotókkal és/vagy rajzokkal is illusztrálhatja; Szent László-emlékkönyv 2017- a jelentkező készítsen egy olyan albumot, amelybe a számára legkedvesebb Szent Lászlóval kapcsolatos imákból, énekekből, mondákból, néphagyományokból, alkotásokból válogat, és ezt képekkel is díszítheti; egy szabadon választott Szent László-legenda újrafogalmazása versben elbeszélve.

Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke arról számolt be: kilenc pályázó 8 dolgozattal jelentkezett hat felkészítőtanár irányításával. Sajnos az idő rövidsége miatt nem volt egyszerű a kívánalmaknak megfelelni, de még így is a bíráló bizottság közleménye szerint több kitűnő, remek munka született. Természetes, hogy az életkori sajátosságok is jelentkeztek az írásokban, mert a kilencedik osztályosok nem azonos felkészültséggel rendelkeznek, mint a tizenegyedikesek, de valószínűleg a következő években ezt a javukra fordítják a fiatalabbak. Idén ugyanakkor a Iosif Vulcan Főgimnázium magyar tagozatának versenyzői Nagy Enikő tanárnő irányításával egészen kiváló dolgozatokkal örvendeztették meg a bíráló bizottságot, melyek Gödöllőn is fel lesznek olvasva. Érdekes volt a két verses elbeszélés is, ám túlságosan rövidnek tartották ezeket. Újdonságnak számított a Szent László-s Venkli Virág próbálkozása, a sorkezdő betűk felhasználásával.

A díjazottak

Három első, három második és két harmadik díj született. I. díjnak örvendhetett: a Köteles Andrea- Máté Emőke szerzőpáros, Iosif Vulcan Főgimnázium, XI. osztály, felkészítőtanár Nagy Enikő; Tóth Adrienn, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, IX. osztály, felkészítőtanárok Palotás Zsuzsa és Márton Katalin; Stef Ingrid, Iosif Vulcan Főgimnázium, XI. osztály, felkészítőtanár Nagy Enikő.

II. díj: Szabó Roland, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, XII. osztály, felkészítőtanár Benedek Ramóna; Venkli Virág, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, XI. osztály, felkészítőtanár Rázmán Enikő; Diósi Mária, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, X. osztály, felkészítőtanár Rázmán Enikő.

III. díj: Bégányi Gabriella, Mihai Eminescu Főgimnázium, IX. osztály, felkészítőtanár Ágoston Palkó Emese; Sándor Beatrix, Mihai Eminescu Főgimnázium, IX. osztály, felkészítőtanár Ágoston Palkó Emese.

Ciucur Losonczi Antonius