Diákok is kutatnak

Fotó: András Szilárd
Fotó: András Szilárd
Elektronikus posta érkezett. A Báthory István Elméleti Líceum igazgató-helyettese, Szilágyi Jutka juttatott el hozzám azzal a bevallott szándékkal, hogy népszerűsítsük azt a nemes pedagógusi szándékot, mely alapján 2015. május 15-17. között a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a szekszárdi Garay János Gimnázium közös szervezésében, a tehetséggondozó matematika-táborban a kutatómunka rejtelmeibe avatták be résztvevő diákokat.

Lehetőséget teremtettek, hogy ízelítőt nyerjenek a Kincses Város kulturális életéből is. „A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület és a SimpleX Egyesület közreműködésével tehetséggondozó matematikatábor zajlott a bonchidai Bánffy- kastélyban. A táborban a két szervező líceum 30 középiskolás diákja, 4 tanára és két meghívott tanár vett részt. A napi három, egyenként kétórás számelmélet, kombinatorikus geometria és modellezés foglalkozásokat tartottak. Dr. András Szilárd (BBTE), Straubingerné Dr. Kemler Anikó (Garay- Gimnázium), Szilágyi Jutka és Nagy Örs (Báthory- Líceum) tanárok tartották. A feldolgozott témakörök mindenikéből a foglalkozásvezetők nyitott (kutatási) problémákat jelöltek ki. Ezeken a problémákon a diákokból alakult kis „kutatócsoportoknak” június végéig kell dolgozniuk. Munkájuk során folyamatosan konzultálnak a foglalkozások vezetőivel, majd eredményeiket a június 22. és 25. között Szekszárdon tartandó tehetséggondozó záró-táborban fogják bemutatni.
A zsúfolt szakmai program mellett az első este a tábor résztvevői meglátogatták a kolozsvári Csillagvizsgálót, ahol az éppen megfigyelhető bolygók és csillagok mellett elmúlt és a jövőben zajló nap- illetve holdfogyatkozások számítógépes szimulációit és azokról készült felvételeket tekinthettek meg. A másnap délutáni rövid városnézés és a Báthory Líceum Nagykorúsítási Ünnepélye után, este a Kolozsvári Magyar Színház „Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak” előadásán derültek a tábor résztvevői.
A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTE-M-14-0007 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.”

Csomafáy Ferenc