Diákmunkával keresik meg a bulira valót

Szatmár megye – Tizenkét diákot vettek fel Szatmár megyei cégek a vakáció megkezdése óta úgynevezett nyári diákmunkára, és összesen 16 cég jelezte, hogy diákokat szeretne alkalmazni a törvény biztosította keretek értelmében.

A tavaly elfogadott szabályozás szerint maximum hatvan napra szóló ideiglenes szerződést köthetnek a cégek a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségen keresztül a cégekkel. Azok a cégek, amelyek diákokat alkalmaznak a vakáció ideje alatt a mindenkoriminimálbér felének megfelelő összeget kapnak támogatásul az ügynökségtől a diákok által ledolgozott napok függvényében. Nem csak középiskolás diákok, hanem egyetemisták is jelentkezhetnek nyári munkára az ügynökségen – tudtuk meg Daniela Cernesteanutól, az ügynökség sajtószóvivőjétől.

P. Anna tavaly jelentkezett az ügynökség által szervezett állásbörzén, ahol azonnal sikerült is munkát kapnia egy cégnél, amely irodai kisegítő munkást keresett egy hónapra. A tizenhét éves diáklány elmondta, hogy a munka nem volt nehéz, többnyire fénymásolnia kellett, és az irodán belül elvégezni apróbb munkákat, amellyel a managerek megbízták. “Szeretnék idén is dolgozni, mert így nem kell a szüleimtől kérnem pénzt, ha valamit szeretnék megvenni a nyáro folyamán.” – mondta Anna, aki reménykedik abban, hogy idén is alkalmazza ugyanaz a cég.