Denevérek védelméért

Bihar megye – Jelentős uniós támogatásban részesült az a program, melynek során mintegy ezer denevért fognak gyűrűvel ellátni térségünkben.

Amint a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség közleményéből kiderül, a Királyerdő-, a Bihar és a Torockói-hegység denevérfajainak megőrzése elnevezésű pályázaton belül az ügynökség együttműködk a Denevéreket Védő Romániai Egyesülettel, valamint a Kolozs megyei Emil Racoviţă Barlangászati Intézettel. A projekt teljes értéke 1,28 millió euró.

Vándorolnak

Az utóbbi évtizedek során jelentősen csökkent a denevérek száma Európában, részben a rovarírtószerek, részben a szaporodási és telelési helyek tönkretétele, részben pedig a denevérekhez fűződő babonák miatt – áll a közleményben. Romániában jelenleg 31 denevérfajt tartanak számon, s mindegyik szigorúan védett. Rovarokkal táplálkoznak, kolóniákban élnek, évente többször változtatják helyüket, s olykor akár száz kilométert is vándorolnak egyik menedéktől a másikig.

A gyűrűkkel ellátott, majd szabadon engedett denevéreket a szakértők követhetik, s megállapíthatják, hogy az év különböző periódusaiban hol tartózkodnak, hol vannak a szaporodási, táplálkozási helyeik, s így eredményesen tudnak fellépni a denevérfajok védelméért. A módzser egyébként Európában már ismert, Romániában viszont most először alkalmazzák. A Myotis myotis, a Myotis oxiganthus, a Rhinolophus ferrumequinum, a Rhinolophus hipposideros, valamint a Miniopterus schreibersii fajokhoz tartozó pédlányokat fogják gyűrűkkel ellátni, majd rendszeresen figyelemmel követni. Minderről további információkkal a www.batlife.ro honlapon szolgálnak.