Demokrácia Központ Szatmárnémetiben

Demokrácia Központ Szatmárnémetiben
Szatmár megye – Január 3–tól a szatmárnémeti Árpád (Vasile Lucaciu) utca 18. szám alatt fogadja ügyfeleit az az iroda, amelynek feladata többek között a tanácsadás a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratcsomó összeállításában.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által kitűzött célok egyike valósult meg december 27–én Szatmárnémetiben, az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 18. szám alatt található Demokrácia Központ megnyitásával.

Nemzettest

Elsőként az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke, Veres–Kupán Enikő köszöntötte az egybegyűlteket. „A magyar állampolgárság alanyi jogosultságának megszerzése révén a szétszaggatott Magyarország lelkének darabjai összeforrhat a 15 millió sejt egy nemzettestben, együtt lélegezve élhet meg szebb évszázadokat. Ezt a folyamatot segíti elő többek között a tegnap megnyílt szatmári Demokrácia Központ is” – fogalmazta meg beszédében az elnök asszony. Tóró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke felszólalásában elmondta, az itt dolgozók feladata nem merül ki abban, hogy segítenek a magyar állampolgárság kérelmezéséhez szükséges iratcsomó összeállításában, nagyon fontos feladatuk lesz a 2011–ben esedékes európai uniós népszámlálásban, mert a jövő évben összesített adatok a ránk következő egy évtizedben referenciának számítanak majd úgy Romániában, mint az Európai Unióban.

Ügyintézés

Zatykó Gyula, a Demokrácia Központok Partiumi Hálózatának igazgatója elmondta, a központokban térítésmentes a tanácsadás. A magyar állampolgárság kérelmezéséhez szükséges a személyazonossági igazolvány, a kérelem kitöltése, egy bizonylat, mely azt igazolja, hogy a kérelmező valamelyik felmenője magyar állampolgár volt, a kérelmező keresztlevele, fénykép, önéletrajz, a román anyakönyvi iratok fordítására is. Utóbbiról egyelőre mindenki maga kell gondoskodjon. Miután a központ négy munkatársa közül egy ellenőrizte az összeállított dossziét, ezt az ügyfél személyesen adja át a Kolozsvári– vagy Csíkszeredai Magyar Konzulátus, vagy a Bukaresti Magyar Nagykövetség ügyintéző munkatársainak. A lehetőségek itt nem merülnek ki, mert a magyarországi Anyakönyvvezető Hivatalokban és a magyarországi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalokban is kérelmezhető a magyar állampolgárság, ugyanúgy, mint a romániai Demokrácia Központok egyikében.

Karikás Enikő