Demokrácia Központ nyílt Érmihályfalván

Demokrácia Központ nyílt Érmihályfalván
Bihar megye – Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke, illetve a FIDESZ nevében jelen volt Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester, országgyűlési képviselő vágta el a szalagot szerda délután az érmihályfalvi Demokrácia Központ avatóján.

Egy héttel azután, hogy az érmihályfalvi Helyi Tanács soros ülése után ifj.dr.Szilágyi Ferenc  kijelentette: Demokrácia Központ már pedig lesz Érmihályfalván, szerdán délután megtörtént a megnyitó. Nem az MPP–irodában, ahogyan előzőleg tervezték, hanem egy, a Köztársaság utcán bérelt, két helyiségből álló irodában. A megjelenteket ifj.dr.Szilágyi Ferenc, a Demokrácia Központ  régiós szintű irodavezetője köszöntötte, megkérve Toró T. Tibort  és Szólláth Tibort, hogy a Vitézi Rend őrállói mellett vágják el a két helyiség közti ajtóra függesztett szalagot.

Régiós központ

Ezt követően Balázsné Kiss Csilla  tiszteletesasszony áhitata következett, majd Szólláth Tibor arról beszélt, hogy örömmel jött Érmihályfalvára, egyrészt mert Hajdúnánással  testvérvárosok, másrészt a magyarországi történések az elmúlt évben „olyan jó irányt  vettek, amire remélhetőleg a határon túli magyarok is rácsatlakoznak”, és „az ilyen központok is hozzájárulhatnak a problémák orvoslásához”. Toró T. Tibor először is megmutatta a köpont tábláját, melyet akkor hozott Kolozsvárról, s melyen mint régiós központ határozták meg az irodát, melynek berendezésén szinte a megnyitó időpontjáig szorgoskodtak a munkatársak. Az év, de legkésőbb január végéig 25 hasonló központot  nyitnak, mondta el az EMNT ügyvezető elnöke, hozzátéve: ez már régi tervük volt, a kettős állampolgárság megszavazása csak felgyorsította a folyamatot.

Több feladat

Nagy József Barna, az EMNT Bihar megyei elnöke úgy vélte, hiába bármilyen központ, ha hiányoznak a magyar gyerekek, akik megmaradásunk zálogai, például az Érmelléken, mely „magyar föld, melyen magyarként kell élni”. Ifj.dr.Szilágyi Ferenc felsorolta, hogy a központnak a kettős állampolgársággal kacsolatos felvilágosítás mellett egyebek mellett feladata pályázatok figyelése, önkormányzati monitoring, sajtószemle, jogsegélyszolgálat, kacsolatépítés, stb. A megnyitón Marozsán Csilla  népdalokkal, Keresztesi Judit  szavalattal közreműködött. A központban Czeglédi Júlia munkanapokon 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket, Molnár Zsolt  pedig a régiós feladatokat látja el.