Deltaszerű terület a megyénél

Deltaszerű terület a megyénél
A Bihar Megyei Tanács és több szervezet társulása vette át a cséffai természetvédelmi park kezelését. Máris uniós pályázatot nyújtanak be. A tájékoztató után megbeszélést is tartottak erről az utóbbi témáról.


Országos premiernek mondják, hogy a Bihar Megyei Tanács társult több szervezettel, és együtt vették át a cséffai természetvédelmi park kezelését. Pásztor Sándor tanácselnök tette meg a bejelentést, hozzátéve: „a pelikánon kívül minden más vízimadárfajta megtalálható ezen a területen is”. Amely egyébként 2000 hektáros, de később még integrálhatnak bele területeket, és akár 5000 hektáros is lehet. Hat hónap alatt akciótervet dolgoznak ki, és 10 évre összesen 8,5 millió lejes költségvetést is biztosítanak a zóna kezelésére. A partnerséget alkotók máris pályázni akarnak a RO-HU tengelyen lévő uniós támogatásokra. A tájékoztató után megbeszélést is tartottak erről.

Marad

Ott volt a tájékoztatón majdnem mindegyik partner is. Így a Turiszttikai Menedzsmentszövetség (AMD) részéről Vlad Dumbrava, az Aqua Crisiustól Andrei Togor, a Milvus csoporttól Kelemen Márton. Cséffa amúgy főleg a halastóiról ismert, és e projektben részes az ottani Proaqua cég vezetője, Nicolae Nistor is, ami viszont külföldön volt, de nem tudott eljönni. Így is megtudtuk azonban, hogy az ő vállalkozása is maradhat a területen – sőt, egyébként mrégiben még az ő kezelésükben volt a zóna. Dumbrava hozzátette: „a természeti park amúgy nem jár túl sok szigorítással, sőt, az ott zajló tevékenységek így is tovább működhetnek”.

A Megyei Tanács kezelésében amúgy már most is van öt másik hasonló övezet. A mostani térséget egyébként őriztetni is fogják: hamarosan hat úgynevezett rangert, azaz vadőrt, erdőkerülőt vesznek fel erre. Kelemen azt jelezte: a terület védelme és kezelése komoly feladat, de állnak elébe. Munkatársa, nagy Attila, valamint Togor a térség élővilágáról tartott rövid ismertetőt. Cséffán egyébként 1910-től van haltenyésztés, halastavak, majd a 60-70-es években volt ott komolyabb ilyen jellegű fejlesztés.

Szeghalmi Örs