Délelőttök a művészekkel a Nagyváradi Őszben

Délelőttök a művészekkel a Nagyváradi Őszben
Újdonságot vezettek be a Nagyváradi Ősz elnevezésű kulturális rendezvénysorozat szervezői. Idén először közönségtalálkozókat tartanak délelőttönként a nap művészeivel.

 

Megkezdődött hétfőn a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat. A seregszemle október 14-ig tart, részleteket, napi információkat a toamnaoradeana.com honlapon, valamint a Facebookon a facebook.com/toamnaoradeana lapon találhatnak. A rendezvénysorozat egyből újdonsággal debütált. Ez már a 21. Nagyváradi Ősz, de csak idéntől vezették be, hogy délelőttönként találkozókat tartanak az érdeklődők számára a fellépő művészekkel. A szervezők szerint a cél, hogy közelebb hozzák a két tábort. Az első ilyennel nyitott tehát a rendezvénysorozat hétfőn délelőtt. Hétfő este ugyanis operaestet tartottak – ennek a fellépői vettek részt az első találkozón.

Egy tea mellett

E közönségtalálkozók kötetlen hangulatban zajlanak egy-egy tea, kávé vagy ásványvíz mellett lehet elbeszélgetni a művészekkel. Aki akar, kérdezhet, de egyszerű megfigyelőként is be lehet ülni, vagy épp autogramok is kérhetők. A helyszín minden esetben a nagyváradi Queen’s. Hétfőn tehát az Opera per sempre fellépői mutatkoztak be, azaz Cristian Sandu karmester, Horia Balint rendező, valamint a szólisták, akik között spanyolországi és olaszországi vendégművészek is voltak: Olivia Latina, Raffaella Battistini, Daniela Vlădescu, José Conception, Alfredo Pascu, Ştefan Ignat. Sok mindenről sztoriztak, többek között kiderült, hogy az előadás gárdája előzőleg nem ismerte egymást. Sőt, voltak olyan művészek, akik kezdetben a Facebookon ismerkedtek meg, mivel voltak köztük olyanok, akiknek megtetszett művésztársuk egyik-másik bejegyzése, gondolata.

A jövő

Kedden is kifejezetten érdekes közönségtalálkozót kínálnak a szervezők. Este nyolctól a Városi Művelődési Házban lép fel ugyanis az alternatív zeneművészetéről ismert Ada Milea, illetve Bobo Burlăceanu. Velük találkozhatnak tehát az érdeklődők a színpadon kívül is kedden délelőtt 11-től a Queen’s-ben.

Ezt követően október 6-án 11-től Victor Hrebenciuc és Grigore Lese lesz a vendég, 8-án 11-től a marosvásárhelyi színház művészei, akik a Carmina Burana előadásr hozzák el Váradra, 9-én 14 órától Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Alexandru Pavel, Diana Cavallioti, akik a Love stories darab szereplői lesznek, míg 10-én 11 órától a konstancai Oleg Danovski opera- és balettszínház képviselői, akik a Don Quijote című előadást fogják bemutatni aznap este Váradon.

A program

A Nagyváradi Ősz programja a következő: október 2-án 20 órától a Városi Művelődési Házban Ada Milea és Bobo Burlăceanu performansz-koncertje; 3-án 20 órától ugyanott Obligo improvizációs show; 4-én 20 órától ugyanott Trei Parale-koncert; 5-én 20 órától a Filharmónia termében Guilty Lemon- és Blazzaj-koncert; 6-án 20 órától ugyanott Lumina Lina (színdarab); 7-én ugyanakkor ugyanott Gabriel Dorobanţu és Gheorghe Gheorghiu koncertje; 8-án 20 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában a marosvásárhelyi színház Carmina Burana előadása; 9-én ugyanakkor ugyanott Love stories (színdarab); 10-én Don Quijote, a konstancai balettszínház előadása; 11, 12, 13-án 17 órától a villamos nufăruli végállomásánál – Caragiale a villamosban című előadás; 14-én a Window klubban 20 órától Aşteptând – a botoşani Drama klub előadása; 11-én este a Kossuth utcai parkolóban Kumm, Les Elephants Bizzares, Polter Guys és Partizan koncertek, 12-én ugyanott Vama, Direcţia 5, Anamaria Georgescu, Vivere; 13-án ugyanott Ovidiu Lipan Ţăndărică, Bosquito, Ternipe, Red Wine, Meda Music; 14-én ugyanott román népi együttesek fellépése.

Szeghalmi Örs

Címkék: