Decembertől elektronikus cégbejegyzés

Decembertől elektronikus cégbejegyzés
Bukarest – December 1-től elektronikus úton is be lehet majd jegyeztetni cégeket az Országos Cégbejegyzési Hivatalnál (ONRC)- nyilatkozta az elmúlt héten Eugen Ghiulea főigazgató egy kis- és középvállalkozások számára tartott szeminárium alkalmából.

Kifejtette: az erre vonatkozó informatikai program megszerkesztése ugyan több mint félévet vett igénybe, de végül sikerrel jártak. A költségek körülbelül 600 ezer eurót emésztettek fel, a program pedig- melynek segítségével bármely cég online módon is bejegyezhető lesz- december 1-től válik elérhetővé. Megítélésében az ily módon bejegyzett vállalkozások száma nem lesz túl magas, mivel a romániai vállalkozók hadilábon állnak a számítástechnikával. Becslése szerint az elkövetkezendő három esztendőben a cégbejegyzések valamivel több mint fele esetében fogják ezt a módszert használni. “Az új eljárás a tanácsadó- és könyvelőcégek, kereskedelmi kamarák és ügyvédek számára fog óriási üzletet jelenteni, mivel ezeknek a szolgáltatásait fogják igénybe venni a bejegyzés előtt álló cégeknek a vezetői”, vélekedett.

 

Fizikai személyek is

A cégbejegyzések jelenleg a szükséges iratoknak a területi kereskedelmi és iparkamaráknál való letételével történnek. Az elektronikus úton történő bejegyzés esetén a kifizetés online módon, banki átutalással fog történni, pluszkiadások nélkül. Az ONRC ugyanakkor a Távközlési és Informatikai Minisztérium segítségével egy olyan programot is kidolgozott, melynek igénybevételével a családi társulásokat és engedéllyel rendelkező fizikai személyeket is be lehet majd jegyeztetni online módon. “Ezen entitásoknak a működését az illetékes polgármesteri hivatalok engedélyezik, bejegyeztetve őket a cégbejegyzési hivatalnál. Hamarosan számukra is lehetőséget biztosítunk arra, hogy online módon jegyeztessék be magukat”- állította Eugen Ghiulea. Az új rendszernek a bevezetése egyébként az Európai Unió irányelveinek megfelelően történik, az üzleti környezet jobbítása érdekében.

 

(Mediafax)