Decemberben szerelik fel a negyedik szökőkutat

Decemberben szerelik fel a negyedik szökőkutat
Nagyvárad- Az illetékesek szerint az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok a Szent László téren. Decemberre olyan nagyobb szabású munkák maradtak hátra, mint például a villamosmegállók esőbeállóinak fémszerkezetének, és a negyedik szökőkútnak a felszerelése.

Ioan Maghiar projektmenedzser kedden azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a burkolóanyagok lefektetésével megítélésében körülbelül 80 százalékban végeztek, a napokban elkezdtek dolgozni Vitéz Mihály szobra körül is. A közművesítéssel jobban állnak, közel 95 százalékban elkészültek a csatornahálózat és az elektromos vezetékek kiépítésével, lefektetésével, csupán a kisebb berendezések elhelyezése, a közvilágítást biztosító külső elemek kihelyezése van még hátra. Ugyanakkor több mint tíz nappal ezelőtt a növényzetet is elkezdték kiültetni, illetve a napokban elkezdték felszerelni a harmadik szökőkutat is.
Marius Moş, az önkormányzat európai uniós támogatásokért felelős igazgatóságának vezetője szerint az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatokkal, így valószínűleg a kijelölt határidőig, vagyis december 31-ig át tudják majd adni a felújított Szent László teret. Arra hívta fel a figyelmet: decemberre olyan nagyobb szabású munkák maradtak még hátra, mint például a negyedik szökőkút felszerelése, a villamosmegálló esőbeállóinak kihelyezése, vagy a bútorzat kitevése.
Mint korábban már beszámoltunk róla, a Szent László tér aszfaltburkolatát jobb burkolóanyagokkal cserélik fel. A közúton porfir macskakövek vannak kihelyezve, a gyalogos övezetek nagy részén pedig szintén porfirból készült burkolóköveket használnak, míg a Duiliu Marcu térkompozíció, valamint a tér központi részén márványszerű, úgynevezett trani mészkövet használnak, amelyek állítólag sokkal előnyösebbek az aszfaltnál.

Egyedi megoldások

A főtéren a városháza és a görög katolikus püspöki palota felőli oldalon lehet majd autóval közlekedni. A közút két sávos lesz, de csak egy irányban lehet majd haladni. A főtérre autóval a Körös/Tudor Vladimirescu és a Kossuth/Independenţei utcák, valamint a Szent László-híd felől lehet majd behajtani. A térnek a görög katolikus püspöki palota felőli oldalán leálló sávot alakítanak ki buszmegállók és taxiállomás számára, ez utóbbi fölé ponyvát helyeznek majd. Ugyanakkor nem csak a közműhálózat, de az összes kábel és vezeték is föld alatti műszaki csatornába kerül, hogy a vezetékek ne csúfítsák el az épületeket. Építenek egy transzformátorházat is, aminek köszönhetően a Szent László tér elektromos energia fogyasztásának harminc százalékát meg lehet majd takarítani. Kifejezetten ide tervezett villanyoszlopok és padok fognak helyet kapni a Szent László téren, de a csatornafedőket is egyedire tervezték. A szemétkukák mellett összesen 56 villanyoszlop, 39 pad lesz kihelyezve. A főtéren négy szökőkút lesz, amelyeket augusztus végén kezdenek el építeni összesen 540 masszív kőelemből. A téren négy zöldövezetet alakítanak ki, ezekbe fákat és cserjéket is elültetnek, melyek magassága nem fogja takarni az épületek homlokzatát. Összesen 137 fa és cserje lesz a Szent László téren. A munkálatok során a tér keleti oldalán felfedezett kút vizét a tér tisztítására fogják felhasználni.
A beruházás összértéke 18,9 millió lej, a kivitelező egy hat cégből álló konzorcium, melynek fővállalkozója a Drumuri Orăşeneşti cég. Az európai uniós finanszírozással megvalósuló beruházás öt százaléka a város önrésze, a többi kilencvenöt százalék vissza nem térítendő támogatás. A munkálat során közel 29 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel, amiből 3800 négyzetméter zöldövezet, 4700 négyzetméter közút, a többi pedig gyalogosövezet lesz. A kivitelezési határidő 2015. december 31-e.

Ciucur Losonczi Antonius