Decemberben kérvényezik a Sapientia hat szakának végleges akkreditációját

December közepéig nyújtja be az illetékes román hatóságoknál a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetősége a felsőoktatási intézmény hat szakának végleges akkreditációjára vonatkozó kérését.

Dávid László, az intézmény rektora közölte ezt szerdán az MTI-vel azt követően, hogy a magyar kormány illetékeseivel együtt áttekintették a jóváhagyási folyamat előkészítését.
Papp Z. Attila, a Miniszterelnöki Hivatal felsőoktatási szakreferense napilapnak elmondta: vannak apróbb hiányosságok, de az összbenyomás egyértelműen kedvezőnek mondható.
A rektor közölte: az idén két marosvásárhelyi és négy csíkszeredai szak akkreditálását kérvényezik. A legfőbb gondot a főállású minősített, vagyis docens és professzori fokozattal rendelkező oktatók létszáma okozza.
Az erre vonatkozó román törvényeket ugyanis tavaly ősszel megszigorították úgy, hogy most már a főállású oktatók 25 százalékának kell docensnek vagy professzornak lennie.
A hat szak közül négy teljesíti ezeket a követelményeket, csak a csíkszeredai két közgazdaságtan szak esetében kell még jóváhagynia a román oktatási minisztériumnak azokat az EMTE által korábban sikeresen megszervezett versenyvizsgákat, amelyekre három EU-s, de nem román állampolgár jelentkezett.
Hozzátette: ha ez a jóváhagyás húzódik, akkor egy év türelmi időszak alatt megoldják majd ezt a problémát is úgy, hogy közben mind a hat szak végleges elismerésének folyamatát beindítják.
Az EMTE-n összesen 19 szak működik, ami azt jelenti, hogy még 13 szakot kell akkreditálni. A végleges jóváhagyást csak azt követően lehet kérni, ha legalább három évfolyam végez. “Ezt a feltételt jövőben a mérnöki szakok is teljesítik, így várhatóan 2008-ban 10-11 újabb szak jóváhagyását kérvényezzük – mondta Dávid László.