December 4-ig lehet kérni a belterületek tulajdonviszonyának rendezését

December 4-ig lehet kérni a belterületek tulajdonviszonyának rendezését
December 4-ig lehet kérni a belterületek tulajdonviszonyának rendezését – hívja fel a figyelmet az RMDSZ pénteki közleménye. A részletekről tartott tanácskozást Csíkszeredában Korodi Attila képviselő, valamint Tánczos Barna és Császár Károly szenátor.

December 4-ig lehet iktatni a helyi földosztó bizottságnál azokat a kéréseket, amelyek a beltelkek tulajdonjogának tisztázására irányulnak: ezekben az ügyekben mostantól bizonyítékként elfogadják a tanúk, szomszédok által adott nyilatkozatot is, a területek okirati és valós mérete közötti különbséget pedig topográfiai felméréssel lehet tisztázni.

A kültelkek, mezőgazdasági területek esetében, a földet használó valós tulajdonos kérheti a használati jog kataszteri nyilvántartásba vételét, majd, amennyiben ezt három év alatt senki nem fellebbezi meg, az illető a terület tulajdonosává válhat.

A kommunizmus alatti államosítás és a topográfiai felmérések hiánya azt eredményezte, hogy sok esetben bizonyos telkek és udvarok az állam tulajdonát képezik annak ellenére, hogy valaki legális keretek között házat épített rá. Arra is van példa, hogy különbség van a terület telekkönyvezett és valós mérete között, tévesen szerepel a tulajdonos neve a birtoklevélen, vagy zsebszerződés rögzíti csupán az adás-vételt.
Ezeknek az eseteknek a megoldására dolgozta ki az RMDSZ azokat a törvénymódosításokat, amelyek kapcsán arra buzdítják az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és tisztázzák területeik tulajdonviszonyát – áll a közleményben.