December 1. park: külön rész lesz a kutyasétáltatóknak

December 1. park: külön rész lesz a kutyasétáltatóknak
Nagyvárad – Azon kedves olvasóinknak, akik az elmúlt időszakban a váradi December 1. téren haladtak keresztül feltünhetett, hogy újból (többé kevésbé) élénk területrendezési munkálatok zajlanak a parkban.

Az ismeretlen román katona szobrának környékén például összetört kockakövek, másutt pedig egyik napról a másikra keletkezett földhányások jelzik, hogy ismét átalakulóban van a környék arculata. A helyszínen járva megtudtuk: a tavaly megkezdett kertészeti beavatkozásnak a folytatásáról van szó, a jelenleg 4 hektáron zajló munkálatoknak elvileg augusztus 7-ig kellene befejeződniük. Mivel a szökőkút és a szobor környékén már végeztek a munkával, a napokban a Szakszervezetek Művelődési Háza melletti területre koncentráltnak, egy-két héten belül pedig a kultúrotthonnak a nagypiac felé eső oldalán külön részt alakítanak majd ki a kutyasétáltatók részére. Ez utóbbi 1.000 négyméteren fog elterülni, s a létrehozását követően az ebtulajdonosok csupán a parknak erre a részére vihetik majd a házi kedvenceiket.

Három fázisban

A kertészeti beavatkozások egyébként három fázisban zajlanak: először a fák lomkoronáit teszik rendbe, majd előkészítik a terepet a gyepesítésre, végül pedig elvetik a fűmagokat, és a földet is elboronálják. A munkálatokat a Dacardi Impex Kft. végzi a Polgármesteri Hivatal megbizásából, s az idén közel 300 ezer lejt különítettek el erre a célra. Az általunk megkérdezett munkások szerint a határidőt sikerül majd betartani, sőt az összetört kockaköveket is újakkal fogják helyettesíteni.

Ciucur L. Antonius