December 1-jétől nő a minimálbér

December 1-jétől nő a minimálbér
December 1-jétől nő a minimálbér – jelentette be vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter hozzátette: bevezetik a diplomás minimálbért és több pénzt kapnak azok is, akiknek legalább 15 év tapasztalatuk van – ez ügyben a következő kormányülésen módosítják a munkatörvénykönyvet.

,,Első lépésben módosítanunk kell a munkatörvénykönyvet, amelyben jelenleg nem létezik a differenciált minimálbér fogalma (…), majd ezt követően kell hoznunk egy kormányhatározatot. Eredetileg úgy volt, hogy 2019. január 1-jétől 2.080 lej lesz a minimálbér és 2.350 lej lesz a legalacsonyabb havibérük azoknak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, vagy legalább 15 év szakmai tapasztalatuk van” – mondta Vasilescu.

A 15 év tapasztalat ,,általában” kell meglegyen – magyarázta a tárcavezető, azaz nem felsőfokú végzettséggel, nem azonos munkahelyen, hanem egyáltalán – és ebbe beleszámít az esetleges munkanélküli periódus vagy a szülési szabadság is. Kifejtette: volt egy olyan elképzelésük, hogy november 1-jétől növeljék a minimálbért, de ezt a munkáltatók szervezeteinek nyomására elvetették.

,,A szakszervezetekkel és a munkáltatók szervezeteivel való találkozó után úgy döntöttünk (…), hogy a minimálbért 2018. december 1-jétől növeljük, és akkor vezetjük be a differenciált minimálbért is” – mondta el Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter megerősítette: 2019-től minden állami alkalmazottnak nő a fizetése, mégpedig a fizetési törvénybe foglalt bérrács szerint 2022-ben esedékes, és a mostani fizetése közötti különbség 25 százalékával.

www.agerpres.ro