December 1. az RMDSZ kapujában

Bihar megye – A Bihar megyei RMDSZ-székháznál tartott figyelemfelkeltő akciót a román nemzeti ünnepen az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi szervezete. A pár perces demonstráció incidensek nélkül zajlott.

Villámtömeg (flashmob) jellegű akciót tartott december 1-jén Nagyváradon az Erdélyi Magyar Ifjak helyi szervezete. A román nemzeti ünnep alkalmából az RMDSZ megyei székhelyének bejárata elé vonultak a Sas-palotában. A szerda délelőtt 11-kor megejtett akciójukkal az ellen kívántak tiltakozni, ami szerintük „az RMDSZ pálfordulása és álságos magatartása”.

Mementó

Közismert és sokak által máig emlegetett momentum Medgyessy Péter volt magyar és Adrian Năstase volt román miniszterelnök 2002 december elsején történt koccintása a budapesti Kempinski Hotelben, a román nemzeti ünnep kapcsán, ahol az RMDSZ képviselői is jelen voltak. Mint ismeretes, december 1. Erdély elvesztését jelenti magyar szempontból, ezért is kényes az ügy.

A tegnapi váradi akció szervezőinek egyike, Csomortányi István lapunknak elmondta: „Épp emiatt is vonultunk a román nemzeti ünnepen az RMDSZ székháza elé. Hogy emlékeztessünk a gyászos emlékű koccintásukra. Ugyanakkor a Magyar Közlöny alternatív változatát is elkészítettük, Lakatos Péter számára, benne Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde található. Hiszen Lakatos Péter volt az, aki azt nyilatkozta, nem talál semmi kivetnivalót Gyurcsány beszédében. Hát akkor ezzel kellene járnia, járniuk az országot. Ehelyett viszont az RMDSZ álságos magatartását, pálfordulását figyelhetjük meg, mivel hirtelen nemzetivé váltak, s immár Trianon-megemlékezéseken vannak jelen, meg még a kettős állampolgárságot is ők népszerűsítenék már”.

A váradi demonstráció mindenféle incidens nélkül ért véget pár perc alatt. Az RMDSZ részéről senki nem volt jelen a helyszínen. Megjegyzendő, hogy ugyancsak tegnap Budapesten Tőkés László idézte fel a Kempinski Hotelben történt, jelképértékű eseményt, úgymond „korszakzáró sajtófogadást” tartva december elsején. Tőkés rendezvénye szintén 11-kor kezdődött, akárcsak az EMI váradi akciója.

Címkék: , ,