Debrecen–Nagyvárad sakkválogatottak találkozója

Debrecen–Nagyvárad sakkválogatottak találkozója
Július 6-án a cívisvárosban került sor a Debrecen–Nagyvárad városok sakkválogatottainak barátságos találkozójára. Az esemény esélyesei a vendéglátók voltak, végül mégsem nyertek.

A 2006-ban dr. Fleisz János nemzetközi sakkversenybíró által kezdeményezett váradi mérkőzés visszavágóját rendezték meg a múlt hét végén Debrecenben. A megmérettetés esélyesei a debreceniek voltak, de a jól koncentráló vendégek végül meglepték házigazdáikat. A nyolc asztalon folyó vetélkedőben a gondolkodási idő egy-egy óra volt minden sakkozó számára, és az oda-visszavágó végeredménye nagyon izgalmasan alakult. A debrecenieknek végül is nem sikerült visszavágni a 2006-os nagyváradi 9–7-es vereségért. Eredmények: Debrecen–Nagyvárad 3,5–4,5 és Nagyvárad–Debrecen 5–3. Az összesített végeredmény: Debrecen–Nagyvárad 6,5–9,5 !

Egyéniben is a váradiak

A hajdú-bihari csapatban játszó László János, Deák Sándor, Félegyházi László, Forgács József és Lengyel Ferenc FIDE-mesterek, valamint Dankó Péter, Mile Kálmánné és Dankó Máté ült asztalhoz, nagyváradi részről a következők érték el a szenzációs teljesítményt: Dan Raţ csapatkapitány (FIDE-mester), Szél Sándor (mesterjelölt), Horváth Lajos (mesterjelölt), Csilcser László (mesterjelölt), Sorin Samu (I. osztályú), Chiru Ioan (I. osztályú), Maria Ursente (FIDE-mester), Alexandru Jacan (II. osztályú).

Délután villámversenyen is megküzdött a két csapat, mégpedig egyéni rendszerben (a csapatversenybe a nevezett játékosok összesített eredményeit számították). A 7 fordulós svájci rendszerű egyéni villámversenyt a nagyváradi Dan Raţ nyerte Sorin Samu és Kántor Sándor előtt. A bihari csapatba a fent már említetteken kívül Magyari Gyula Zoltán, míg a hajdú-bihari együttesbe Borsavölgyi Tamás FIDE-mester került. Szoros és váltakozó állás után a villámsakk-találkozó csapatverseny végeredménye: Debrecen–Nagyvárad 27,5–29,5. A játékvezetői teendőket dr. Kántor Sándor és dr. Fleisz János nemzetközi versenybírók látták el.