Debreceni fotósok kiállítása

Debreceni fotósok kiállítása
Nagyvárad – Hétfő délután a Debreceni Új Fotóműhely alkotóközösség tagjainak fényképeiből nyílt kiállítás a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. Április 7-ig látogatható a tárlat, 8-19 óra között.

A kiállítást az Euro Foto Art Egyesület szervezte partnerségben a Tavirózsa Fotóklubbal. A Debreceni Új Fotóműhelyt 1998-ban alapították a Debreceni Fotóklub volt tagjai, Seres Géza fotóművész koordonálásával. Munkatalálkozóikat az Újkert Közösségi Házban tartják, ahol több kiállítást is szerveztek a Kárpátok Eurorégióból származó anyagokból. A tagok inkább egy baráti társaságot alkotnak, ezért tagsági díjat sem fizetnek. Az Új Fotóműhely ugyanakkor csatlakozott a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségéhez.
Nagyváradra 101 fekete-fehér, illetve színes fényképet hoztak a műhelyesek, melyek szerzői Balogh Gábor, Baloghné dr. Kovács Matild, Csergő András, Gál András, Gubányi Attila, Nagy Zsolt, Seres Géza, Tuskáné Konc Éva és Varga Tamás. A képek a megszokottól eltérő stílusban készültek, és bár különböző tematikájúak, közös jellemzőjük az avantgárd látásmód.
 
Architekturális fotók
 
A hétfő délutáni tárlatnyitón Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub és a Romániai Fényképészek Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: 1990 óta fűzi baráti kapcsolat a debreceni fotósokhoz, reméli a 21. század második évtizedében ez az együttműködés aktívabb lesz és konkrét formákat fog ölteni. Ugyanakkor megjegyezte: a Romániai Fényképészek Egyesületének 48 partnerszervezete van, melyek közül 2 magyarországi: az egyik szolnoki, a másik pedig a debreceni. Dr. Ramona Novicov műkritikus úgy vélte: a fotózás a gondolat művészete és az ész megnyilvánulása, mely egy „mentális projektből” indult, és ez meglátszik a debreceni fotóművészek alkotásain is. A méltató külön kiemelte az architekturális és az akt fotókat, melyek megitélésében titokzatosak és költőiek. Seres Géza, az Új Fotóműhely vezetője elárulta: igyekszik lebeszélni kollegáit arról, hogy úgy alkossanak, mennek az utcán, s ami megtetszik nekik, lefényképezik, ehelyett inkább azt ajánlja számukra: előre döntsék el, mit, hogyan és miért fognak megörökíteni.
A rendezvényen közreműködött Tokaji Ágnes hegedű- és Thurzó Sándor József brácsaművész, a Varadinum vonósnégyes két tagja. Az ingyenes kiállítás április 7-ig látogatható, hétköznaponként 8-19 óra között.
 
Ciucur Losonczi Antonius