Debrecen és Várad virágkocsi

Debrecen és Várad virágkocsi
Debrecen és Nagyvárad idén is indít közös virágkocsit az 50. Debreceni Virágkarneválon. A virágkarnevál váradi vonatkozású programjairól tartottak sajtótájékoztatót augusztus 11-én.

Idén 50 éves a Debreceni Virágkarnevál, Magyarország egyik legnagyobb, legismertebb rendezvénye. Tizenegy éve a színpompás forgatag egy részét augusztus 21-én a nagyváradiak is megtekinthetik a Nyitott Ablak Európára elnevezésű esemény keretében. A kulturális és turisztikai együttműködés apropóján Nagyvárad és Debrecen idén is indít egy közös virágkocsit. Az idei kompozícióról és a két megyeszékhely közötti testvérvárosi együttműködéséről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a váradi akvaparknál. A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Florin Birta váradi alpolgármester, Bodor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Jurca Mihai, a Regionális és Turisztikai Fejlesztésekért felelős Egyesület elnöke és Huszár István RMDSZ-es váradi helyi tanácsos.

Virágkocsik

Elsőként Florin Birta szólalt fel, elmondva, hogy a Debreceni Virágkarnevál néhány virágkocsiját 2005-től nézhetik meg Nagyváradon is az érdeklődők. Idén a váradi programokat a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Regionális és Turisztikai Fejlesztésekért felelős Egyesület, a Biharpüspöki Alapítvány, a Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház szervezi. A két város közös virágkocsija idén a váradi akvaparkot és a Nagyváradi VSK kosárlabda szakosztályának kabalaállatát fogja ábrázolni. Mint elhangzott, városunkba a 16 virágkocsiból idén hetet hoznak át augusztus 21-én. A menet idén is a Zig-Zag tömbházaktól indul 15 órától és a már megszokott útvonalon (Dacia út – Petőfi park – Sztaroveszki/Magheru út – Nagyvásártér – Kossuth/Independentei utca) halad majd, de ezúttal a Szent László téren áll meg. Mihai Jurca elmondta, hogy a kocsikat este 19.30-ig lehet majd megnézni, a téren felállított színpadon pedig fellépnek a menetet kísérő táncegyüttesek.

Programok

Dr. Széles Diána alpolgármester gratulált a városvezetésnek az akvapark felépítéséhez, és reményét fejezte ki, hogy a komplexum fellendíti a turizmust is. Mint elhangzott, a két város 25 éve van testvérvárosi kapcsolatban, és ez az együttműködés nem csak papíron létezik, hanem valós. Az alpolgármesternő kiemelte, hogy nem városokban, hanem régiókban gondolkodnak, és keresik a további együttműködési lehetőségeket is Nagyváraddal.

Bodor Edit ismertette az 50. Debreceni Virágkarnevál és a karneváli hét programját, amiről részletesen a rendezvény honlapján olvashatnak többet.

Kiemelte, hogy a Nagyerdőben a karneváli hét elejétől lesznek családi programok, cseh sörfesztivál, a Kossuth téren pedig augusztus 15-től lesznek programok. A karneválon fellépő argentin csapattal kapcsolatban, akik hétfőn Váradon is fellépnek, Bodor Edit hangsúlyozta, hogy a jövőben más, nagyobb csoportokat is úgy szeretnének meghívni, hogy előzőleg Nagyváradon is fellépjenek. Huszár István kiemelte, hogy Debrecenre nem konkurensként kell tekintenie Váradnak, hanem mint egy olyan városra, amellyel számos együttműködési lehetőséget lehet megvalósítani. A sajtótájékoztató végén a két város alpolgármestere felvágta a közös virágkocsit ábrázoló tortát.

P. Nagy Noémi

Címkék: ,