Debrecen a példakép

Több nagyváradi projekt kidolgozásakor Debrecentől vették át a példát – árulta el Marcel Bolos a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának vezetője.

 

A magyar-román határon átnyúló együttműködési program pályázati forrásaira a nagyváradi önkormányzat kilenc projektet készített elő, melyeket jövőre nyújtanak majd be elbírálásra. Biró Rozália alpolgármester a rogériuszi piac felújításának 3,6 millió eurós projektjét említette meg. A tervek szerint a 2500 négyzetméteres telken egy kétszintes piacépületet húznak fel. Különböző berendezésekkel is ellátják majd a létesítményt, lesz például egy hűtőkamra, ahol a nap végén otthagyhatják a termelők áruikat. A projektben a Hajdú-Bihar Megyei Ipari és kereskedelmi Kamara a váradiak partnere. Egyenkét kétmillió euróból kívánja felújítani a város a megyei, és a városi kórház sebészeti osztályát. A megyei kórház B. épületének negyedik emeletén lévő tíz műtőt, és a városi kórházban két műtőt újítanának fel és látnának el új berendezésekkel. Mindkét projektben partner a debreceni Klinikai Kórház.

 

Sürgős a toronyjavítás

 

A turizmus előmozdítását is szolgálja a város központjában lévő templomok felújítása. Erre a célra 1,5 millió eurót lehet megpályázni, mivel azonban Nagyváradon több egyházi ingatlan igényel kisebb-nagyobb felújítást, ezért a város három pályázatot is előkészített, amelyek közül feltehetőleg csak azt fogja benyújtani, amelyik a leginkább esélyes arra, hogy elnyerje a támogatást. Az első, legesélyesebb projekt a Holdas templom, az újvárosi református templom és a vártemplom felújítását foglalja magában. A második csomagban a neológ zsinagóga, a harmadik csomagban pedig a Szent László téri görög-katolikus templom és a velencei ortodox templom van benne. Biró Rozália elmondta, hogy valószinűleg azért fogják a három templomot magában foglaló projektet benyújtani, mert ezek esetében olyan felújításokról van szó, amelyekre elegendő a másfél millió eurós költség: a Holdas templomban belső restaurációkat végeznének el, az újvárosi református templomnak a tornyát kell sürgősen felújítani, míg a várfelújítás esetében eddig csak a vártemplom rehabilitációjára nem sikerült finanszírozást találni. Ebben a projektben magyarországi egyházak jelentik a partnerszervezeteket.

 

Pályázathalmaz

 

A többi pályázatról Marcel Bolos, az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának vezetője számolt be. Tudatta: a határ menti együttműködési program keretében építik ki a Teodoroiu és a Facliei utcákat összekötő, 3,7 kilométer hosszú gyorsforgalmi utat. Ebben a pályázatban Nagyvárad ötmillió, a társpartner Debrecen önkormányzat egymillió eurót kaphat. Ugyanakkor egy autóforgalom szabályozó rendszer és diszpécserszolgálat kiépítésére is megpályáz 1,7 millió eurót a város. Ennek keretében a vasúti nagyállomástól a szőlősi villamosvégmegállóig összehangolt villanyrendőr-rendszert építenek ki, és egy forgalomfigyelő diszpcserszolgálatot is létesítenek. „Romániában csak Bukarestben és Kolozsváron van ilyen rendszer, de mi Debrecentől vettük a példát, ahol ez a rendszer nagyon jól működik”, fogalmazott Marcel Bolos. Ebben a projektben a debreceni önkormányzat a partner, mely tapasztalatait osztja majd meg a váradiakkal. Egy automatikus hőenergiafogyasztás-leolvasó rendszer kiépítését is kezdeményezi a váradi önkormányzat. Ennek keretében szenzorokat építenének be a fűtésmérő órákba, az egészet egy informatikai hálózatra kötik, és ennek működésbe lépése után automatikusan érkeznek be a fogyasztásra és a veszteségekre vonatkozó adatok a Hőerőmű Calvin utcai székhelyére, és nem kellene óraleovasók járják a terepet. Erre a projektre a váradi hőerőmű 805 ezer, a debreceni hőerőmű pedig 295 ezer euróra pályázik. Bolos megemlítette a Kálvária domb rehabilitálásának projektjét is, melyre 800 ezer euró támogatást kér a város, míg egy debreceni civil szervezet 200 ezer eurót kaphat.

 

Pap István