„De hova tűntek a szavazatok!?”

„De hova tűntek a szavazatok!?”
Nagyvárad- Az exit poll-eredmények alakulása, illetve Kelemen Hunor Bihar megyei szereplése láttán természetesen jó hangulatban telt a vasárnap este, éjszaka az RMDSZ Sas-palotabeli székházában.

Szokás szerint a választás éjszakáján az RMDSZ Sas-palotabeli székházában gyűltek össze az RMDSZ Bihar megyei és váradi vezetői, képviselői, hogy nyomon kövessék az exit poll-eredmények alakulását. A fejlemények tudatában természetesen jó volt a hangulat, annál is inkább, hogy az érdekvédelmi szervezet számításai szerint Kelemen Hunor jobban szerepelt Bihar megyében, mint öt évvel ezelőtt, s egy pozíciót előrelépve harmadik helyen végzett.
– Mint minden választáskor, nagyon fontos a részvétel. Úgy tűnik, hogy a 2012-es helyhatósági választáshoz, illetve a 2009-es államelnöki választáshoz képest is Bihar megyében magasabb volt a részvétel. Szeretném megköszöni mindenkinek azt, hogy az elmúlt időszakban segített, kampányolt. Nyilván meg kell várni a végeredményeket, de azt gondolom, hogy azt, amit célul kitűztünk, vagyis hogy ebben a kampányban el tudjuk mondani azt, hogy egy erős hangú közösséget szeretnénk, és hogy egy olyan Romániát szeretnénk, ahol az alkotmányos berendezkedés tiszteli minden állampolgárát, elértük.
Az első adatok alapján azt tudom mondani, hogy szinte papírformaszerű eredmények születtek. Nagyon jónak tartom, illetve örülök annak, hogy az a miniszterelnök, akivel nekünk a legjobb kapcsolatunk volt az elmúlt huszonöt évben, Călin Popescu- Tăriceanu a harmadik helyre fel tudott jönni. Azért nagyon sokat elárulnak az eredmények arról, hogy ugyan két magyar jelölt is indult ezen a választáson, mégis a magyar közösség következetesen az egységes, erős magyar képviselet mellett tette le a voksát. Egy kérdés maradt tisztázatlan csupán: hova tűntek azok az állítólagos aláírásokkal összegyűjtött szavazatok, léteztek-e egyáltalán, vagy ha léteztek, akkor az illető magyar jelöltnek nagyon komoly kérdéseket kell feltennie arra nézve, miért volt az, hogy aláírásukkal támogatták ugyan, de voksukkal már nem őt az emberek. Azt jelenti, hogy a programját és őt sem fogadták el. Szerintem az erdélyi magyaroknak arra kell törekedniük, hogy minél nagyobb egységet hozzanak létre. Minden magyarra számítunk, minden magyarnak a képviseletét az elkövetkezendőkben is megpróbáljuk ellátni, mert azt gondolom, hogy csakis egységben tudunk erősek lenni. Erre kell ezután is még több figyelmet fordítani egymás bizalmát megnyerve, vagy ha kell visszanyerve, erre fogunk törekedni- nyilatkozta az Erdély Online-nak Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Erős közösség

Cseke Attila parlamenti képviselő úgy vélte: a magyar közösség ismét megmutatta, hogy egy erős közösség, hiszen nagy többsége annak az RMDSZ-nek a jelöltjére szavazott, amelyik huszonöt éve folyamatosan és hatékonyan képviseli közösségünket. Megjegyezte: örül annak, hogy a Kelemen Hunor által elért eredmény számszerűleg is azt bizonyítja, hogy mindig megvolt a minimum szavazatszám, amennyi aláírást gyűjtött és iktatott az RMDSZ. Úgy fogalmazott: „a romániai államelnök választások egyik visszássága különben, hogy vannak olyan jelöltek, akik több aláírást iktatnak, mint ahány szavazatot kapnak, de hát ezt nekik kell elmagyarázni, nem nekünk. Az RMDSZ ugyanis minden alkalommal túlteljesítette az a számot, melyet aláírás formájában letett.”
Pásztor Sándor vízügyi szakállamtitkár kifejtette: munkájából fakadóan az elmúlt hónapban jórészt az ország déli részeit járta, és előrevetíthető volt, hogy főleg a Kárpátokon kívül masszívan Victor Pontára szavaznak majd az emberek. Szokás szerint látszik, hogy Erdély nyugatabbra van ettől, és az emberek szavazati stílusa megosztottabb. „Nyilvánvalóan izgalmas és érdekes második forduló előtt állunk. Ami fontos még, hogy a jelenlegi exit poll-eredmények alapján az RMDSZ négy százalék körüli szereplése jónak mondható, tekintetbe véve, hogy azért egy olyan perióduson vagyunk túl, melyben elég alaposan próbáltak lejáratni minket, illetve támadtak bennünket rendesen”- mondta honlapunknak.

Ciucur Losonczi Antonius